Genel SağlıkHABERLER

ORTAKULAK İLTİHABINA DİKKAT!

Havuzları temizlemek için kullanılan maddelerdeki kimyasallara karşı alerjisi bulunanlarda, dış kulak yolunda kaşıntı ve akıntının ortaya çıktığı bildirildi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Servisi Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr. Sedat Öztürkcan, yaz aylarında ortakulak iltihabının sıkça görüldüğünü belirterek, kirli ve iyi temizlenmeyen havuz sularının da dış kulak yolunda enfeksiyonlara yol açtığını söyledi.

Bu enfeksiyonların ilerleyerek ortakulak iltihabına neden olabildiğini bildiren Doç. Dr. Öztürkcan, doktor tavsiyesi olmadan gereksiz veya gelişigüzel antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, bu tarz kullanımın, dirençli mikropların artmasına neden olduğunu, bunun da tedaviyi güçleştirdiğini anlattı.

Kulakta ağrı, akıntı, işitme kaybı yakınmalarından birinin bulunması halinde kulak burun boğaz uzmanlarına başvurulması gerektiğini belirten Sedat Öztürkcan, “Ortakulak iltihabı, tedavi edilmemesi halinde işitme kaybına, daha ileri durumlarda iç kulağa geçip sağırlığa, hatta beyne ilerleyip menenjite neden olabilir” diye konuştu. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası sıklıkla ortakulak iltihabı görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Öztürkcan, “Östaki borusuyla orta kulakta biriken sıvı dışarı atılır. Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun fonksiyonlarını ve östaki borusunun işlevlerini bozar ve sonuçta ortakulakta iltihaba neden olur” dedi.

Sedat Öztürkcan, Türkiye’de 3 yaşına kadar özellikle soğuk iklimde yaşayan çocukların yüzde 80’inde en az bir kere ortakulak iltihabı görüldüğünü ifade ederek, bunların bir kısmının hiç tedavi görmediği veya yetersiz tedavi gördüğü için ciddi kulak problemleri geliştiğini söyledi. Öztürkcan, burun tıkanıklığı, horlama, ağızdan nefes alma, kulaklarında akıntı ve işitme azlığı gibi sorunu olan çocukların mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına götürülmesi gerektiğinin altını çizdi.