Genel SağlıkHABERLER

ALS İÇİN YENİ TEDAVİ, İNSANLARDA DENENECEK

Trabzonsporlu eski futbolcu İsmail Gökçek ve Fenerbahçeli eski futbolcu Sedat Balkanlı’nın yakalandığı ALS (amyotrofik lateral skleroz) hastalığına karşı geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi yakında insanlar üzerinde denenecek.

Science dergisinde yayımlanan habere göre, Amerikalı bilim adamları tarafından geliştirilen yeni yöntem farelerde başarıyla uygulandı.

La Jolla’daki Salk Enstitüsü’nde görevli bilim adamı Brian Kaspar ve ekibi, ALS hastası fareleri sinir büyüme faktörü olan Ensülin Büyüme Faktörü-1 (IGF-1) verdiler. Bu faktörün omurilik ve beyin sapında bulunan sinir hücrelerindeki doğal konsantrasyonunu artıran bilim adamları, farelerin daha uzun süre hareketli kaldığını ve yaşama şanslarının tedavi edilmeyen farelere oranla daha yüksek olduğunu saptadılar.

“Lou Gehring” olarak da bilinen ALS hastalığında, beyin, uzuv, yüz ve boyun kasları ile nefes alma işlemi üzerindeki kontrolünü yitiriyor. Hastaların çoğu nefes alamadığı için ölüyor. Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking de ALS hastası.