Genel SağlıkHABERLER

HORMON TEDAVİSİNDE KANSER RİSKİ

Hormon tedavisi ile meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi araştıran İngiliz bilim adamları, hormon tedavisinin kanser riskini artırdığını bildirdi.

Lancet dergisinde sonuçları yayınlanan araştırmada, yaşları 50 ila 64 olan 1 milyon 84 bin 110 kadının 1996-2001 arasındaki verileri incelendi. Epidemiology Kanser Araştırma Merkezi bilim adamları, hormon tedavisi gören kadınlarda, hormon tedavisi görmeyenlere oranla meme kanseri riskinin yüzde 22 fazla olduğunu tespit ettiler.

Epidemiology Kanser Araştırma Merkezinin müdürü Prof. Valerie Beral, kombine hormon tedavisinin meme kanseri riskini artırdığına dair güçlü deliller elde ettiklerini söyledi. Hormon tedavisi görmeyen her 1000 kadından 20’sinde meme kanserinin görüldüğünü belirten araştırmacılar, sadece östrojen hormonu verilen kadınlarda bu sayının 25, östrojen+progestin tedavisi gören kadınlarda ise 44 olduğunu belirtti.

Harvard Üniversitesi Tıp Okulu uzmanlarından Dr. JoAnn Manson, araştırmanın, kombine hormon tedavisinin östrojen tedavisinden daha tehlikeli olduğunu ortaya koyduğu yorumunu yaptı. Dr. Manson aynı zamanda, tek başına uygulanan östrojen tedavisinin araştırmada bir alternatifi olmadığına, sadece kombine hormon tedavisi ile karşılaştırıldığına dikkat çekti.

Öte yandan, ABD’de, yaşları 50 ila 79 olan 16 bin 608 kadın üzerinde yeni bir araştırma yapılarak, östrojen hormonunun tek başına meme kanseri üzerindeki etkisi değerlendiriliyor. Bu araştırmanın sonuçlarının 2 yıl içinde açıklanması bekleniyor.