Genel SağlıkHABERLER

KEMİKLERDEKİ METASTAZ ENGELLENEBİLECEK

Alman ve Amerikan bilim adamları, kemiklerdeki kötü huylu tümörlere karşı yeni bir ilaç geliştirdiler.

Bonn Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, radyoaktif madde özellikle metastazlarda (tümörün başka bir dokuya yayılması) birikiyor ve kısmen yok ediyor. Kemikteki metastazların şimdiye kadar tedavi edilemediği belirtildi.

Nükleer tıp uzmanı Holger Palmedo, yeni ilacın, hormon tedavisinin etkili olmadığı prostat kanseri ve kemik metastazı tespit edilen 64 hasta üzerinde denendiğini ve hastaların ortalama iki kat daha uzun yaşadıklarının tespit edildiğini kaydetti.

Yeni radyoaktif ilaçla yapılan araştırma, “Journal of Clinical Oncology” dergisinde de yayımlandı. Kemiklerdeki metastazlar, bir tümördeki kanserli hücrelerin kan yoluyla kemik iliğine ulaşmasından oluşuyor. Kanserli hücreler burada kontrolsüz olarak büyümeye başlıyor. Bilim adamları, uzun yıllardan beri kemikteki ağrıyı dindirmek için radyoizotoplar kullanıyor.

Radyoizotoplar, radyoaktif ışınlar yayan ve tümör bölgesinde biriken maddeler.

Üniversiteden yapılan açıklamada, şimdiye kadar kullanılan ilaçların, tümörlerin büyümesini durdurmak ya da yok etmek için yeterli enerjiye sahip olmadığı belirtildi.

Bonn Üniversitesi’nin Nükleer Tıp Kliniği’nde ve ABD’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki bilim adamları, daha fazla enerjiye sahip olan bir radyoizotop geliştirdiler. Radyoaktif Renyum-188’den yapılan yeni ilaç, yüksek enerjili beta ışınları yayıyor. Bu ışınların etki alanı sadece birkaç milimetre olduğu için fazla tehlike oluşturmuyor.