Genel SağlıkHABERLER

HÜCRE NAKLİYLE ŞEKER TEDAVİSİ BAŞLADI

Şeker hastalığını kökten yok etmesi beklenen hücre nakli ameliyatı İsveç’te başladı.

Göteborg’daki Üniversite hastanesi Sahlgrenska’da ilk ameliyat başarıyla gerçekleştirildi. Başhekim Lars Backman, ameliyattan sonra gazetecilere “Şeker hastalığını artık kökten tedavi edebileceğimizi müjdelemek istiyorum” diye konuştu.

Daha önce pankreas nakli yoluyla yapılan denemeler ameliyatlarda komplikasyonlar yaratmıştı. Sahlgrenska hastanesinde bu arada hücre nakli yoluyla tedavi için Kanada’daki bir üniversite hastanesiyle eşgüdümlü olarak denemelere başlanmıştı. Yapılan denemelerde 11 hastadan dördü tamamen iyileşmiş diğerlerinde de belirgin bir iyileşme gözlenmişti.

Şeker hastalığının birinci tipi olarak adlandırılan insülin bağımlısına yapılan hücre nakli ameliyatının başarılı geçmesi tıp dünyasında ve hastalar arasında sevinçle karşılandı. Başhekim Lars Backman da amaçlarının hücre nakli yoluyla insülin bağımlılığının tamamen ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

Hücte nakli ameliyatında organlarını bağışlayanların pankreasından alınan sağlıklı hücreler insülin bağımlısı hastalara naklediliyor. Hücre nakli ameliyatlarının önündeki tek zorluk şimdilik sağlıklı organ bulabilmek.