Genel SağlıkHABERLER

ALT ISLATMANIN NEDENİ HORLAMA OLABİLİR

Çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalarda, geceleri altına kaçırma ile horlamak gibi nefes alma sorunları arasında bağlantı olduğu belirlendi.

Bilim adamları, geceleri altına kaçıran çocukların, uyurken nefes almakta zorluk çekip çekmediğinin incelenmesini önerdiler.

New Scientist dergisindeki habere göre, Sydney’deki Prince-of-Wales Hastanesi’nde görevli çene ortopedisi uzmanı Derek Mahony, gece altını ıslattığı için hastaneye getirilen 10 çocuktan 8’inin damağının çok dar olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Uyurken görülen horlama gibi nefes alma problemlerinin genelde dar olan damaktan kaynaklandığını belirten Mahony, damağın diş teline benzer bir aletle genişletildiğini ve nefes alma sorununun ortadan kaldırıldığını kaydetti. Mahony, yapılan araştırmalarda, uyurken nefes alma problemi olan ve geceleri altına kaçıran çocukların ortalama yüzde 80’inin bu müdahaleden sonra her iki sorundan da kurtulduğunu söyledi. Uyurken nefes almakta zorluk çeken kişilerin kanındaki oksijen miktarının düşmesiyle, idrar yapımında rol oynayan hormonların normalden fazla salgılandığı tahmin ediliyor. 6 yaşında her 10 çocuktan 1’i geceleri altına kaçırıyor. Bu çocuklara tedavi olarak idrar üretimini azaltan ilaçlar veriliyor.

Bilim adamları, geceleri altına kaçıran çocukların, uyurken nefes almakta zorluk çekip çekmediğinin incelenmesini önerdiler.