Genel SağlıkHABERLER

AIDS’TEN ‘JEL’Lİ KORUMA

AIDS virüsünün bulaşmasını önlemek amacıyla geliştirilen bir jelin, maymunlar üzerindeki deneylerinde yüzde 100’lük başarı sağlandı.

Jeli geliştiren Avusturyalı firma Starpharma, maymunlarda elde edilen başarının ardından, VivaGel adlı jelin Avustralya’da kadınlar üzerinde 3 ay içinde deneneceğini açıkladı. VivaGel’in piyasa sürülmesinin en az 4 yıl alacağı belirtiliyor.

Starpharma müdürü John Raff, jelin, HI-virüsünün sağlıklı hücrelerle temasa geçerek bunları enfekte etmesini engelleyen bir protein içerdiğini belirterek, cinsel ilişkiye girmeden önce kadınların cinsel organlarının içine sürmeleri gerektiğini belirttiği ürünün özellikle fakir ülkelerde hastalığın önlenmesinde önemli bir ilerleme sağlayabileceğini söyledi.

Raff, dünyada 42 milyon kişinin HI-virüsü taşıdığını ve bu sayınının gelecek 10 yılda ikiye katlanabileceğini belirterek, ilaçların hastaları hayatta tutabilmeye yaradığını, ancak hastalığın bulaşmasının engellenemediğini hatırlattı.

Firmadan bir başka yetkili de, prezervatiflerin HI-virüsü için önemli bir engel teşkil ettiğini, erkeklerin prezervatif kullanmayı reddettiği hallerde kadınların da jel sayesinde virüse karşı korunabileceklerini belirtti.

VivaGel’in piyasa sürülmesinin en az 4 yıl alacağı belirtiliyor.