Genel SağlıkHABERLER

MEME KANSERİNDE KİŞİYE GÖRE KEMOTERAPİ DEVRİ BAŞLIYOR

Amerikalı bilim adamları, geliştirilecek gen testleriyle, gelecekte meme kanserinin tedavisinde kişiye göre kemoterapi yapılabileceğini belirttiler.

Bilim adamları, gen profili sayesinde tedaviye başlamadan önce ne tür bir kemoterapinin daha etkili olacağının belirlenebileceğini kaydettiler.

The Lancet dergisinde yayımlanan makaleye göre, Houston’daki Baylor College’de görevli bilim adamı Jenny Chang başkanlığındaki ekip, meme kanseri olan 24 hastanın tümörlerinden doku örnekleri aldı. Bu doku örneklerinden genetik profil çıkaran bilim adamları, profil sayesinde hangi genlerin aktif, hangilerinin çalışmadığını belirlediler.

Hastaların genetik profillerini karşılaştıran bilim adamları, uygulanan kemoterapinin etkili olmadığı kadınlarda aktif olan genlerin, tedaviden olumlu sonuç alınan hastalara göre, farklılık gösterdiğini saptadılar. Sonucun yapılacak yeni araştırmalarla desteklenmesi halinde, gen testi geliştirileceği belirtildi.

Meme kanseri hastalarında, tümör alındıktan sonra yapılan ilaç tedavisinin hayati önem taşıdığını hatırlatan bilim adamları, verilen ilaçların bazı hastalarda etkili olmadığı için uzun süren yeni tedavi sürecinin başlatılmak zorunda kalındığını söylediler. Bilim adamları, gen profili sayesinde tedaviye başlamadan önce ne tür bir kemoterapinin daha etkili olacağının belirlenebileceğini kaydettiler.