Genel SağlıkHABERLER

BEBEKLERİNİZİ BİBERONLA ERKEN TANIŞTIRMAYIN

Prof. Dr. Ahmet Özer, “biberonla erken tanışarak anne sütünü geri çeviren bebekler, hastalıklara karşı savunmasız kalır” dedi.

Doğumdan sonraki ilk aylarda biberon ve emziğin kullanılmasının, bebekleri tembelleştirerek, anne sütünden uzaklaştırdığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özer, anne sütünün bebeklerin beslenmesinde en ideal besin maddesi olduğunu söyledi. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini vurgulayan Özer, anne sütünün, inek sütü ve hazır mamalarda bulunmayan bebek için hayati önem taşıyan maddeler içerdiğini belirtti.

İLK 6 AY YALNIZCA ANNE SÜTÜ

Prof. Dr. Ahmet Özer, bebeklerin ihtiyaç duyduğu suyu bile anne sütünden karşıladığını, bu nedenle ilk 6 ay anne sütü dışındaki farklı gıdaların verilmesinin son derece yanlış olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Anne sütüyle beslenen bebekler, bedensel ve zeka gelişimini daha hızlı tamamlar. Anne sütündeki şeker, bebeğin sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur. Bebeğin doğumundan sonraki 2 hafta içinde anneden salgılanan (kolostrum) denilen koyu sarı renkteki yoğunluğu yüksek olan süt ise A vitamini yönünden zengin olması nedeniyle her türlü enfeksiyonlara karşı bebeğe koruma sağlar.”

Tıbbi bir gereklilik olmadığı sürece bebeğin tamamlayıcı besin ya da mamalara alıştırılmaması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet Özer, şöyle devam etti: “Sütün bileşimi gün geçtikçe bebeğin gelişimine göre değişir. Ek gıda verilen çocuk daha kolay beslenmeye alışırken, diğer gıdaların tadına varır. Bu yüzden, doğumdan sonraki ilk aylarda içimi daha kolay olan biberon ve emziğin kullanılması, bebekleri tembelleştirerek, anne sütünden uzaklaştırır.”

HASTALIKLARA KARŞI SAVUNMASIZ KALIR

Özer, biberonla erken tanışması sonucu anne sütünü geri çevirmeye başlayan bebeklerin, hastalıklara karşı savunmasız kalacağını ifade ederek, “İnek sütünde ve diğer gıdalarda bulunan alerjik maddeler bebeği çok tehlikeli hastalıklarla karşı karşıya getirebilir. Temiz kullanılmaması durumunda enfeksiyon hastalıklarına yol açabilecek biberon ve emzik, oldukça hassas olan bebeklerin dişlerinin de çürümesine neden olabilir” dedi.