Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLARI KRONİK YORGUN YAPMAYIN

Tatil döneminde çocuğa eğitimi hatırlatmayın! Aksi takdirde çocukta kronik yorgunluk başlayabiliyor.

Tatil döneminde çocuğa eğitimi hatırlatacak söz ve davranıştan kaçınılması gerektiği, aksi davranışların çocukta kronik yorgunluğa neden olabileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Üre, başarılı bir eğitim dönemi öncesinde, öğrencilerin çok iyi bir tatil yapmasının ilk şart olduğunu söyledi.

Türkiye’de çok az çocuğun gönlünce tatil yapma fırsatı bulabildiğini belirten Prof. Dr. Üre, başarı ve ruh sağlığının gelişimi için tatil döneminde çocuğa eğitimi hatırlatacak söz ve davranışlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Çocuklar ve lise çağındaki gençler için tatilin, sadece deniz kıyısına gitmek ya da pahalı otellerde kalmak olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Üre, “Tatile gidilecek yer konusunda çocuğa danışmadan hareket etmek ya da gelecek dönemin ders kitaplarını okutmak gibi davranışlar, yıl boyunca sürecek kronik yorgunluğa neden olabilir. Bu durumda ise çocuk, gelecek eğitim döneminde başarılı olamaz ya da çeşitli sorunlar yaşar” dedi.

Büyüklerin sevdiği ortamlardan küçüklerin sıkılacağının akıldan çıkarılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Üre, şöyle devam etti: “Çocukların en sevdiği şey oyun oymaktır. Tatilde çocukları yönlendirip baskı altına almak yerine, kendi hallerine bırakmak en doğru davranış olacaktır. Çocukların tatilde tam olarak deşarj olabilmeleri için tatil klüplerine ya da kamplara gönderilmesi, çocuğunun iyi yetişmesini isteyen anne ve babalar için en iyi karar olacaktır. Çünkü bu tip kamplar, çocukların paylaşma, işbirliği yapma ve sorumluluk duygusunun geliştiği yerlerdir.”

Prof. Dr. Üre, “modern eğitimde hedeflenen birey tipinin, her şeyi bilen değil, risk almaktan çekinmeyen, özgüveni tam ve sağlam çocuklar yetiştirmek olduğunu”, bu eğitimin ise sadece okulda verilemeyeceğini kaydetti.