Genel SağlıkHABERLER

SPORCU SAĞLIĞINA DİKKAT!

Adana Sporcu Sağlık Merkezi Sorumlusu Dr. Turgay Happani, sağlık muayenelerinde gerekli özen gösterilmediği ve konuya ciddi yaklaşılmadığı için sporcularda beklenmedik ölüm vakaları ve çeşitli riskler yaşandığını bildirdi.

Dr. Turgay Happani, geçmiş yıllarda sezon öncesinde sporcuların her yıl lisanslarını vize yaptırmak için gerekli olan sağlık raporlarını, herhangi bir doktordan hatta muayene bile olmadan hatır yoluyla aldıklarını öne sürerek, “Yeni sistemle bunu önledik” dedi.

Sporcu Sağlık Merkezi’nin Adana’da 3 yıldır faaliyette bulunduğunu ve bu süre içinde 35 bin sporcuyu muayene ettiklerini kaydeden Adana Sporcu Sağlık Merkezi Sorumlusu Happani, şunları söyledi: “Yeni başlayan veya aktif olarak spor yapan insanlarda buna bağlı olarak bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca, genetik özellikler veya mevcut hastalıklar da spor yapan kişinin yaşamını tehdit edebilir. Bunun önüne geçmek için tüm sporcuların her yıl, sezon öncesi ve ortasında olmak üzere 2 kez muayeneden geçirilmesi gereklidir. Tam idrar, kan ve gaita tahlilleri, EKG, efor testi, toraks grafileri mutlaka yapılmalıdır. Özellikle elit sporcuların EKO, MR, solunum fonksiyon testleri ve izokinetik testleri yapılmalıdır.”

DİKKATİ ÇEKİCİ ÖRNEKLER VE KOORDİNASYONUN ÖNEMİ

Büyük transfer ücretleri alan sporcuların, otomobillerine verdikleri önemi sağlıklarına göstermediklerini ifade eden Dr. Happani, Beşiktaş’ta oynayan Reşit, Fenerbahçe’de oynayan kardeşi Kayhan ile Adanaspor’da oynayan diğer kardeşi İrfan’ın, son olarak da Fransa’da yapılan Konfederasyon Kupası’nda Kamerunlu Feo’nun ölümüne dikkati çekerek, “Sadece bu örnekler bile sporcuların sağlık kontrollerinin önemini kanıtlamaktadır” diye konuştu.

Son yıllarda Futbol Federasyonu’nun “Profesyonel kulüplerde spor hekimi bulundurma zorunluluğu” getirmesinin çok isabetli olduğunu, ancak bazı kulüplerde bu konunun halen ciddiye alınmadığını ifade eden Happani, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kulüplerde, antrenörler ve menajerlerin spor hekimi ve masörlerle yakın ilişkilerde bulunması ve koordineli çalışmaları gerekmektedir. Ekip çalışması içinde, tüm sporcularda sakatlık ve hastalıklar ancak bu şekilde önlenebilir veya azaltılır. Ne yazık ki birçok profesyonel kulüplerimizde bu koordine sağlanmadığı için beklenmedik sağlık sorunları yaşanmaktadır. Spor hekimi kadar kulüplerin psikolog, hatta beslenme uzmanı bile bulundurmaları artık lüks görülmemelidir.”