Genel SağlıkHABERLER

KOLA ZARAR DEPOSU

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, kolalı içeceklerde bağımlılık yaratan kafein dışında da sağlığa zararlı diğer katkı maddeleri olduğunu bu konudada özellikle çocuk ve gençlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ç.Ü. Tıp Fakültesi Pediatrik Metabolizma-Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sert, yaz aylarında kolalı içecek tüketiminin “çılgınlık boyutuna” ulaştığını, ancak bu tür içeceklerdeki katkı maddeleri içinde sadece kafeinin “günah keçisi” ilan edildiğini, diğer zararlı maddelerden ise yeterince söz edilmediğini belirtti. Meşrubat firmalarının, kafeini, “lezzet katmak” için kullandıklarını belirttiklerini ifade eden Murat Sert, “Ancak tüm bilim adamları, bunda asıl amacın, bağımlılık yaratmak ve tüketimi artırmak olduğu görüşünde birleşmektedirler” dedi.

Sert, küçük yaştaki çocuklarda kolalı içecek tüketiminin gelecekte bağımlılığa yol açtığını ve alışkanlık yarattığını, oysa sağlıklı içecekler olan ayran ve meyve suları tüketiminin ise ikinci planda kaldığını ifade etti. “Meşrubatlardaki tek zararlı madde, kafein değildir” diyen Sert, şöyle konuştu: “Özellikle diyet koladaki bazı maddeler de en az kafein kadar zararlı. Bu maddelerden ‘aspartam’ beyin fonksiyonlarını etkiliyor, ‘fosforik asit’ vücudun kalsiyum dengesinin bozulmasına ve kemiklerin zayıflamasına yol açıyor, ‘eksitotoksin’ beyindeki sinir hücrelerini aşırı uyararak yakabiliyor, ‘aspartik asit’ ise ileri yaşlarda hafıza kaybına neden oluyor.”

Doç. Dr. Sert, sigaranın sağlığa zararlı olması nedeniyle reklamının yasaklandığını, hatta üzerinde “sağlığa zararlıdır” yazısının da bulunduğunu belirterek, benzer uygulamanın bu tür içecekler konusunda da gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Sert, “Firmalar, ambalajların üzerine katkı maddelerini yazmalı. Bununla da kalmayıp, bunların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini de açıklamalı” dedi.

Sert, gençlerin bilinçlendirilmelerinin önemine dikkati çekerek, dengeli ve sağlıklı beslenme için anne ve babalarının örnek olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.