Genel SağlıkHABERLER

‘SESSİZ KATİL’ HİPERTANSİYON İNMEYE YOL AÇABİLİR

Ülkemiz nüfusunun yüzde 33.7’sinde görülen hipertansiyon, başta kalp, böbrek ve beyin olmak üzere birçok organda ciddi hasara yol açan dramatik bir hastalık.

Hipertansiyonun verdiği belki de en ağır zarar ise, inme (felç).

HİPERTANSİYON NEDİR?

Hipertansiyon, bilimsel yayınlarda “sessiz katil” olarak da tanımlanan bir hastalık. Hiçbir belirti vermeden, sinsi bir şekilde ilerleyerek vücutta ciddi hasara yol açabilmekte. Belki de sadece bu yüzden birçok hipertansiyon hastası (hipertansifler) rahatsızlıklarının farkında olmadan hayatlarını hiçbir tedavi yöntemine başvurmaksızın sürdürmekte. Yazık ki bu süre içinde de damarların içindeki kanın damar duvarına uyguladığı yüksek basınç, damarların ulaştığı her bölgede kişiye hissettirmeden, sinsi bir şekilde, çok ağır zararlar verebiliyor. Özellikle kalp, böbrek ve beyin başta olmak üzere birçok organ hipertansiyondan çok ciddi şekilde etkileniyor.

İNME NEDİR?

Teşhis edilemeyen veya kontrol altına alınamayan hipertansiyon sonucunda kalp krizi, böbreklerde diyaliz ihtiyacı oluşturabilecek hasarlar ortaya çıkarken, görme kaybına kadar varabilen tatsız sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Bunların içinde en dramatik olanı ise beyne ulaşan damarlarda yırtılma veya beyin atardamarların hipertansiyon sonucu tıkanması ile ortaya çıkan inme.

İnmenin en büyük nedeni YÜKSEK TANSİYON

Hipertansiyon gerek hastalığın kendisi gerekse neden olduğu damar sertliği nedeniyle inmenin en önde gelen sebebi.

Kadınlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı göğüs kanseri ile aynı oranda ya da daha fazla.

İnme (felç) ile ilgili İstatistiki Bilgiler

İnme nedeniyle başka hastalıkları olanların sayısı dünyada 15 milyondan fazla.

Tüm dünyada 5 milyon insan inme nedeniyle ölüyor.

Ölüm nedenleri içinde inme 2. sırada.

İnmelerin büyük çoğunluğu yüksek tansiyonu olan (14 / 9 ve üstü) hastalarda görülüyor.

1985-1994 yılları arasında 25-64 yaş aralığında yapılan bir araştırmada kalp krizi geçiren erkek sayısında % 50, kalp krizi geçiren kadın sayısında % 30 azalma görüldüğü halde inme geçiren erkek ve kadın sayısında bir azalma görülmemiş.

Fizik tedavi görmüş 386 inmeli hastadan 172’si (% 47’si) 8 hafta sonra bile hala yürüyememekte. 108’i ise (% 29) ayakta dahi duramamakta. 1 yıl sonra, araştırmaya katılan hastaların % 33’ü ölmüş, % 22’si ise bağımlı kalmış.

İnme (felç), kalp krizinden daha yaygın.

Toplam 37 bin hastada 2507 inme, 1603 kalp krizi vakası görülüyor.

Türkiye’de Hipertansiyon Profili

Türkiye’de 10 milyon hipertansiyon hastası var.

Görülme sıklığı, %33.7.

Kadınlarda daha sık görülür.

Yaşla birlikte her iki cinste de artar.

Kırsal ve kentsel kesimde görülme sıklığı eşittir.

Erkek nüfusuna göre en çok Marmara ve Karadeniz, en az İç ve Doğu Anadolu; kadın nüfusuna göre ise en çok Karadeniz ve Doğu Anadolu, en az Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde görülmekte.

Her 3 erişkinden biri ilaç kullanmakta.

Tedavi altındakilerin yarısı kontrol altında.

Ülkemizde 5 milyon erkek, 6 milyon kadın hipertansif.