Genel SağlıkHABERLER

GENÇLER BESLENMEYİ BİLMİYOR

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, gençlerin beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla il merkezindeki 10 okulda 2 bin 352 öğrenciyi kapsayan bir araştırma yaptıklarını ve bunun sonuçlarının hiç de iyimser tablo ortaya koymadığını söyledi.

Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin yüzde 51.1’inin erkek, yüzde 49.9’unun kız olduğunu bildiren Çukurova Üniversitesi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, son 3 gün içinde hangi tür gıdalar tükettikleri sorulan öğrencilerden aldıkları cevaplarla yaptıkları değerlendirmede, öğrencilerin sağlıklı beslenmediklerinin ortaya çıktığını anlattı.

Bozdemir, şu bilgiyi verdi: “Yöresel yemek kültürünün etkisiyle lise öğrencilerinin yüzde 71.3’ünün ana besinini Adana kebabı oluşturuyor. Oysa kırmızı et protein değeri bulunmasına rağmen, sağlıklı beslenme için tek başına yeterli değil. Damak zevkine hitap eden yöresel yiyeceklerden kişileri uzaklaştırmak mümkün değil, ancak bunlarla birlikte tüketilen besinlerde çeşitliliğin de sağlanması gerekir. Ayrıca, kıyma şeklinde pişirilen etteki yağ oranı yükseldiğinde sağlıklı beslenmeden daha da fazla uzaklaşılıyor. Öğrenciler, öğlen ve akşam yemeklerinde ise çorba, ekmek, pilav ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketiyorlar. Öğrencilerin yüzde 55.2’si süt ve süt ürünü, yüzde 36.3’ü protein grubu besin tüketmiyor.”

Bozdemir, kızlarda, kilo alma kaygısının da etkisiyle ara öğünleri atlama sıklığının erkeklere oranla daha yüksek bulunduğunu, ara öğünlerdeki içeceklerde ise daha çok çay ve kolanın tercih edildiğini belirterek, süt, ayran ve meyve suyu gibi daha sağlıklı seçeneklerin çok alt sıralarda yer aldığını kaydetti.

Annelerin eğitim durumu yükseldikçe süt ve süt ürünleri ile protein grubu gıda tüketme oranının yükseldiğine işaret eden Bozdemir, bunun da gençlerin sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesinde, yöresel yemek kültürü kadar anne eğitiminin de büyük rol oynadığının anlaşıldığını bildirdi. Bozdemir, “Tüm bu araştırmalara göre, sağlıklı bir nesil için beslenme alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmeliyiz. Bu konudaki eğitim çalışmalarına ağırlık verilmeli, gençlerin sağlıklı bedensel ve zihinsel gelişimine olanak sağlanmalıdır” dedi.