Genel SağlıkHABERLER

BEBEĞİNİZE YAZIN DİKKAT

Yaz aylarında görülen bazı hastalıklar özellikle bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan bebekleri etkiliyor.

Uzmanlar yaz aylarında Türkiye’de çok sık görülen çocukluk çağı hastalıklarından birinin kusma ve ishal olduğunu ifade ediyor.

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, ebeveynlerin gerekli önlemleri alması durumunda bu hastalıkların önlenebileceği belirtildi. Besin zehirlenmeleri dışında olan ishal ve kusmaların en önemli nedeninin virüslerle olan barsak enfeksiyonu olduğu vurgulanan açıklamada, “Bazen özel bakteriler de bu hastalığa neden olabilir. Hastalık genellikle bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Amipli ve basilli dizanteri gibi nedenlerle olan ishaller ise kendiliğinden düzelmezler, azalma gösterseler de etken yok edilmedikçe tekrarlarlar. İshal ve kusmada en önemli konu çocuğun sıvı ihtiyacının karşılanmasıdır. Sıvı kaybı dışında hayati tehlike olmayacaktır. Hastalığın başlangıcından yani ilk kusmadan hemen sonra çocuğunuzu yemeğe zorlamadan şekerli ve tuzlu (ağızdan sıvı tozları) su hazırlayıp vermeye başlamanız uygun olacaktır. Bunun yanında ayran ve yoğurt, ıhlamur, elma suyu, çay da kaybedilen sıvının karşılanması için kullanılabilir. Giardia denilen parazitle olan ishaller çok uzun sürebilir. Bu nedenle düzelmeyen ishallerde bu parazit aranmalıdır. İshalle birlikte sümüksü bir yapının bulunması, kan görülmesi kaka tetkikini gerektirir ve mutlaka amip aranmalıdır” denildi.

Ailelerin dikkat etmesi gerekli noktalar

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, ishal nedeniyle oluşan sıvı ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Eğer ağızdan sıvı kaybı karşılanamıyorsa ve dehidratasyon denilen kalp hızının çok artması, nefesinin sıklaşması, derisinin sıvı kaybından dolayı gerginliğinin kaybolması, dilinin ve ağzının kuruması gibi bulgular ortaya çıkıyorsa çocuğu hastaneye yatırarak veya bir klinikte damardan sıvı verilmesi gerekebilir. İshalde kaka kültürü alınmadan ve neden ortaya konmadan antibiyotik ve ishal durdurucu ilaçların verilmesi sakıncalı. Bu yaklaşım çocuğun ileride sık ishal olmasına veya barsak sisteminin düzensizleşmesine neden oluyor.

Özellikle yaz aylarında kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsü bebeklerde sık görülüyor ve ter bezlerinin tıkanıklığı sonucu oluşuyor. Ortam ne kadar nemliyse belirtiler o kadar ağır oluyor. Kaşıntı sonucu deride açılmalar olursa ikincil enfeksiyonlar olabiliyor. Bu rahatsızlığı önlemede pamuklu giysiler giyilmesi, sık banyo yapılması ve derinin mümkün olduğunca havalandırılması gerekiyor. Ağır olgularda doktor tavsiyesine göre ilaç kullanılması öneriliyor.

Doktorlar göz iltihaplanmalarının da sık rastlanan bir hastalık olduğunu belirterek, “Çocuğunuzun gözlerinin beyazında kırmızılık görüyorsanız, büyük olasılıkla bu ‘konjonktivit’ denen göz iltihabıdır. Bu kırmızılık tahriş, alerjik reaksiyon ya da daha ciddi bir hastalık belirtisi de olabilirse de neden çoğunlukla konjonktivitdir. Konjonktivitte gözlerde yanma, yaşarma veya akıntı da olabilir. Gözlerde kırmızılık varsa çocuğunuzu bir doktora götürmelisiniz. Hiçbir zaman daha önce açılmış ya da başkasının daha önce kullandığı göz ilaçlarını çocuğunuzda kullanmayınız. Konjonktivite genellikle virüsler, bazen de bakteriler neden olur. Tedavisinde antibiyotik ilaçlı göz damlaları kullanılmalıdır. Tedaviye yanıt alana kadar çocuğunuzun gözleriyle doğrudan temas etmeyin” uyarısında bulunuyor.

İdrar yolları enfeksiyonlarına da küçük çocuklarda özellikle kızlarda oldukça sık rastlanıyor. Doktorlar, “En sık enfeksiyon olan bölge idrar kesesidir ve iltihabına sistit denir. Genellikle bakterilerin idrar kesesine gaita yoluyla bulaşmalarıyla oluşur. Kızlarda çok daha fazladır, nedeni üretra denen idrar kesesinden sonraki tüpün kızlarda daha kısa oluşudur. Sistitin belirtileri alt karın ağrısı, hassasiyet, idrar yapılırken, sancı, sık idrar çıkma, kanlı idrar ve ateştir. Piyeloneftnt, böbreklerin enfeksiyonuna denir ve daha yaygın karın ağrısı ve yüksek ateşle seyreder. İdrar yolları enfeksiyonları en kısa zamanda antibiyotik tedavisi gerektirdiğinden yukarıdaki yakınmalar olan çocuklarda idrar tahlili ve kültürü yapılmalıdır. Enfeksiyonun şiddetine ve tutulum yerine göre ek testler (ultrason) gerekebileceğinden böbrek hastalıkları uzmanına danışmak gerekebilir” diye konuştu.