Genel SağlıkHABERLER

GENÇ YAŞTA PROSTAT KANSERİNE DİKKAT

Genellikle 60 yaş üstü erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserinin, 40-50’li yaşlarda hızlı yayıldığı bildirildi.

Prof. Dr. Recai Gürbüz, sinsi seyreden bir kanser türü olarak kabul edilen prostat kanserinin erken teşhisi için 40 yaşından sonra düzenli kontrollerin yaptırılması gerektiğini belirtti.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Gürbüz, erkek erbezinde ortaya çıkan prostat kanserinin genelde 60 yaşın üzerindeki erkeklerde sık görüldüğünü söyledi. Çok sessiz ve az belirtiyle yayılması nedeniyle sinsi bir kanser türü olarak kabul edilen prostatın öldürücü olduğunu anlatan Gürbüz, hastalığa yakalanmada aileden gelen genetik yatkınlığın ve ilerleyen yaşın etkili olduğunu kaydetti. Hastalığın yayılma ve öldürücülük süresinin vücut yapısına göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Gürbüz, bu kanser türüne 40-50 gibi daha genç yaşlarda yakalanılması durumunda çok daha hızlı geliştiğini vurguladı. Gürbüz, prostata yakalanma ile erkeklik hormonu “androjen”in salgılanması arasında bir paralellik bulunduğunu belirterek, “Bu nedenle cinsel aktivitenin daha güçlü olduğu dönemde ortaya çıkan prostat kanseri, diğer organlara birkaç ay içinde yayılarak, öldürücü etkisini gösterebiliyor” dedi.

GEÇ FARKEDİLDİĞİNDE TEDAVİ GÜÇLEŞİYOR

Bu hastalığın görülme sıklığının, 60 yaşından sonra iki kat arttığını dile getiren Gürbüz, fakat bu yaşlardaki kanserin de daha yavaş bir yayılma seyri izlediğini ve öldürücü etkisinin çok düşük olduğunu kaydetti. Erken yaşlarda daha öldürücü olan bu kanser türünün erken teşhisi için 40 yaş üzerindeki erkeklerin mutlaka yılda bir ya da iki kez kontrolden geçerek, önlem almasının şart olduğunu bildiren Gürbüz, şunları söyledi:

“Erken teşhis kesinlikle hayat kurtarıyor. Özellikle kırsal kesimde hastalar, belirtileri zayıf olan bu hastalığın çok geç farkına varabiliyor. Hastalık vücuda yayıldıktan sonra başlanan tedavi ise ömür boyu sürüyor. Çok gizli yayıldığı için geç farkedilen prostat kanserinin erken teşhisi için 40 yaşından sonra düzenli kontroller yaptırmak gerekiyor.”