Genel SağlıkHABERLER

ÖĞLE UYKUSU GİBİ YOK

ABD’li bilimadamları gün ortasındaki bir ya da birbuçuk saatlik uykunun 8 saatlik gece uykusuna bedel olduğunu söylüyor.

Harvard Üniversitesi bilimadamları tarafından, yapılan araştırmalar sonucunda bu siesta zamanlarında rüya görmenin beynin öğrenme yeteneği üzerinde çok daha olumlu bir etki yarattığı saptandı.

Hele bir de rüya görebilirseniz… Öğle yemeğinden sonra ya da gün içinde kısa süreli de olsa uyumak bazıları için vazgeçilmeyen bir alışkanlık, hatta bazı ülkelerde bir gelenek… Amerika Birleşik Devletleri’nde Harvard Üniversitesi’nden bilimadamları gün ortasındaki bu şekerlemelerin zannedilenden çok daha faydalı olduğunu saptadı. Hatta gün içinde 60 ila 90 dakika arasında uyumanın beyni sekiz saatlik bir gece uykusu kadar dinlendirdiği belirlendi.

ÖĞRENME YETENEĞİNİ ARTIRIYOR

Bu siesta zamanlarında rüya görmek ise beynin öğrenme yeteneği üzerinde çok daha olumlu bir etki yaratıyor. Gündüz uykusunun etkisini araştıran bilimadamları deneklerin hafıza ve görsel öğrenme yeteneklerini sabah dokuzda ve akşam yedide yaptıkları testlerle değerlendirdi. Araştırmanın ilk gününde görüldü ki, gündüz 60 ila 90 dakika uyuyanların test sonuçları uyumayanlara kıyasla çok daha başarılı.

ERKEKLER DAHA YATKIN

Ayrıca, deneyler sırasında gündüz uyuyanların 24 saat önce öğrendiklerini uyumayanlara kıyasla çok daha kolay hatırlayabildiği de görüldü. Harvard Üniversitesi bilimadamları araştırmaları sırasında erkeklerin gündüz uykusuna kadınlardan çok daha yatkın olduğunu da belirledi.