Genel SağlıkHABERLER

ŞİMDİ DİŞ TELİ MODA

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel, “Kapanış bozuklukları ve dişlerin çenelerdeki konumlarını inceleyen, teşhis eden, bozuklukları önleyen ve tedavi eden” bilim dalı olan ortodontinin, hem çocukların, hem de yetişkinlerin günlük yaşamına girdiğini söyledi.

Uzel, önceleri “garip karşılanma” kaygısıyla yastık altına atılan diş tellerinin artık “aksesuar” olarak görülmeye başlandığını, hatta bu tedavinin moda haline geldiğini belirtti. Uzel, bazı hastaların, metal yerine şeffaf veya diş renginde braketleri tercih ettiğini, tedavi aygıtlarının, kalplerle ve çizgi film kahramanlarıyla süslenmeye başlandığını anlattı. Uzel, şöyle konuştu: “Doğuştan veya genetik faktörlerin yanı sıra parmak emme, yutkunurken dili dişlere itme gibi alışkanlıklara bağlı olarak çocukların yüzde 85’inde dişsel anomaliler görülüyor. Görülme sıklığı nedeniyle çocuklar, birbirlerinden görererek tedavi aygıtlarından kaçınmazken, yetişkinler de bu tedaviye katıldı. Son yıllarda, 18 yaşın üzerindeki yetişkinlerin de ortodontik tedavi görme oranı yüzde 30’lara kadar çıktı.”

Prof. Dr. Uzel, ortodontik tedaviye başlama zamanının, çocuğun diş sürmesi, genel vücut gelişimi ve ortodontik sorunun özelliklerine bağlı olduğunu belirtti, ancak herkese ortodontik tedavi uyğulanamayacağına işaret etti. Uzel, şöyle devam etti: “Lösemi veya hemofili gibi kan hastalıklarında veya tekrarlayan oftöz ülserleri olan hastalarda, ortodondik teler zarar verici olabilir. Zeka özürlülere de ortodontik tedavi uygulanması olanaksızdır.”

İlter Uzel, ortodontik bozuklukların, istenmeyen görüntülerle kişinin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra diş sağlığı açısından da risklere neden olduğunu belirterek “Çarpık dişlerin temizlenmesi daha zor olduğundan, diş çürüğüne daha sık rastlanıyor” dedi. Bazı ortodontik problemlerin ise dişlerin daha çabuk aşınmasına neden olabildiğini, bu aşınmalarda, dişlerin çene eklemine olan basıncını artırdığından, baş ve yüz ağrılarına neden olduğuna işaret eden Uzel, iyi bir ortodontik tedaviyle diş sağlığını da korumanın mümkün olacağını bildirdi.

Uzel, tedavi aygıtlarının artık yadırganmamasının da etkisiyle ortodontik tedavide yüzde 100’e ulaşan başarı sağlanabildiğini sözlerine ekledi.