Genel SağlıkHABERLER

YAZIN ‘HEPATİT A’ RİSKİ DE ARTIYOR

Ateş, halsizlik, bulantı, karnın sağ üst tarafında ağrı ve idrarda koyulaşma halinde belirtilerle ortaya Hepatit A hastalığından korunmak için hijyene dikkat edilmesi gerekiyor.

Çocuklar hijyene ve el temizliğine dikkat etmedikleri için Hepatit A hastalığına daha kolay yakalanıyorlar. Hava sıcaklıklarının giderek arttığı bu dönemlerde, çocuklarda Hepatit A’ya yakalanma riski de büyüyor. Hastalık, genellikle tuvaletlerden ve iyi temizlenmemiş gıdalardan bulaşıyor.

Hepatit A, vücuttaki en hayati organlardan biri olan ve yediğimiz besinlerin çoğunun işlenmesine yardımcı olan karaciğerin, iltihabına neden olan bir virüsün yol açtığı bir hastalıktır.

Kuluçka süresi: 15-45 gündür,
Gelişmemiş ülkelerde akut hepatitlerin % 20-25 ini oluşturur.
Kronikleşme olmaz.
Taşıyıcılık olmaz.
Ölüm oranı % 0.1 dir.
Kanserleşme riski yoktur.
Bulaşma: Fekal-Oral (Dışkı-ağız) yoluyla olur.

Hepatit A’ya nasıl yakalanılır?

Virüs mikroplu besinlerin yenmesi ya da suların içilmesi yoluyla vücuda girer. Tuvalete gittikten sonra ya da bebeklerin altını değiştirdikten sonra ellerin iyi yıkanmaması, kötü kalitede su kaynaklarının kullanılması ya da hastalığı kapmış bir kişi ile yakın temas hastalığın bir kişiden diğerine geçmesine sebep olabilir.

Risk niçin artıyor?

Eskiden iyi bir su kaynağının olmadığı bölgelerde bebekler virüse yakalanıyor ve hastalık kaptıkları için yaşamlarının daha ilerki bölümlerinde hasta olmuyorlardı. Özellikle şehirlerde temizlik ve su standartları iyileştiği için daha az virüs bulunmaya başladı. Sonuç olarak yaşamlarının erken dönemlerinde virüsle karşılaşan çocuk sayısı da azaldı. Bu durum da daha fazla çocuğun daha ileri yaşlarda hastalığa yakalanma riskini doğurdu. Hastalık çocukluk döneminde daha az şiddetli olma eğiliminde iken ileri yaşlarda daha ciddi seyirli olma eğilimindedir.

Hepatit A önlenebilir mi?

Hastalıktan korunmak için genel hijyen kurallarına uyulması şart. Ancak Hepatit A’yı önlemenin en iyi yolu aşı olmak. Hem çocuklar hem de erişkinler için aşı, en etkili ve en güvenilir korunma yolu. Aşı sizi hasta etmez ancak vücudun kanda antikor oluşturmasını garantiler.