Genel SağlıkHABERLER

SİGARA İÇEN ANNENİN BEBEĞİ DÜŞÜK KİLOLU DOĞUYOR

Sigara içen annelerin bebeklerinin doğum ağırlığının daha düşük olduğu bildirildi.

Hamilelik sırasında ve sonrasında sigara içmiş annelerin çocuklarında, sigara içmeyenlerin çocuklarına göre hiperaktivite gibi davranış bozuklukları olma riskinin daha yüksek olduğu ifade edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hamile bir kadının her sigara içişinde cenin ve plasentada kan akımının değiştiğini belirtti. Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi: “Ne var ki uzun dönemde bu değişikliklerin sağlık üzerine olan etkileri bilinmemektir. Bazı çalışmalar, hamilelik sırasında sigara içiminin yarık damak-dudak gibi doğumsal bozukluklara sebep olduğunu göstermiştir. Sigara içen annelerin bebeklerinin doğum ağırlığı daha düşüktür. Annelerin sigara içmesi, 1 ay-1 yaş arasındaki ölümlerin ana sebebi olan ani bebek ölümü sendromuyla ilişkilidir.”

Hamilelik sırasında ve sonrasında sigara içmiş annelerin çocuklarında, sigara içmeyenlerin çocuklarına göre hiperaktivite gibi davranış bozuklukları olma riskinin daha yüksek olduğunu da ifade eden Özlü, “Okul performansında ve entelektüel başarıda orta dereceli bir bozulma gösterebilir” dedi.