Genel SağlıkHABERLER

AİLELERE İSHAL UYARISI

Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, aşırı sıcaklarla birlikte ishal riskinin arttığını belirterek uyarılarda bulundu.

Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, aşırı sıcaklarla birlikte ishal riskinin arttığını ve ailelerin hijyenik şartlara riayet etmesi gerektiğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, ishalli hastalıkların gelişmekte olan ülkelerde, çocukluk döneminde görülen ölümlerin ve hastalıkların başlıca nedenleri arasında olduğunu belirterek, “Havaların ısınmasıyla özellikle su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri artmakta ve dolayısıyla ağız yoluyla bulaşan hastalık sayılarında artış görülmektedir. İshal, doğrudan ölüm nedeni olmamakla birlikte vücuttan önemli miktarda su ve elektrolit kaybına yol açarak, özellikle 0-4 yaş arası çocuk ölümlerine neden olmaktadır. Ailelerin hijyenik şartlara riayet etmesi gerekir” dedi.

Özellikle yaz aylarında mikropların daha çok türediğini ve bu mikropların ishale neden olduğunu vurgulayan Çobanoğlu, “Kişisel hijyen tedbirleriyle ishalden korunmak mümkündür. Yemeklerden önce ellerin yıkanması, sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak yenilmesi, suların kaynatılarak içilmesi, yiyeceklerin kapalı ve serin yerde saklanması gibi basit tedbirlerle bu hastalık önlenebilir. İshalli çocuklara her zamankinden daha fazla su verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.