Genel SağlıkHABERLER

HIV’İN GEÇMİŞİ MERCEK ALTINA ALINDI

AIDS’e yol açan HIV virüsünün geçmişe yönelik izini süren bilim adamları, bu virüsün önceki en az iki farklı neslini tespit etti.

Yapılan araştırmalar sonucunda virüsün geçmişteki biçimlerinin, maymunlardan, onları yiyen şempanzelere, şempanzelerden de onları avlayan ve etini yiyen insanlara geçmiş olabileceği belirlendi. Virüs de uzun yıllar devam eden bu süreçte farklı formlar aldı.

Amerikalı ve Avrupalı araştırmacıların birlikte yürüttükleri çalışmalara göre, insandaki AIDS hastalığına yol açan en yaygın virüs formu olan HIV-1’in atası, şempanzelerde tespit edilen “Simian İmmunodeficiency Virus (SIV).” SIV’in, Afrika maymunlarında belirlenen farklı formları üzerinde genetik incelemeler yapan bilim adamları, Orta-Güney Afrika’da yaşayan 2 farklı maymun türünde SIV’in en az 2 aynı neslini tespit ettiler. Bu maymunların etiyle beslenen şempanzelerde bulunan SIV tipi ise bu maymunlardaki farklı nesillerin birleşimini oluşturuyor. Milyonlarca insanın ölümüne yol açan HIV-1 tipi virüsün kaynağı ise şempanzelerde bulunan SIV virüsünün bu tipi.

AIDS hastalığı, ortaya çıkmasından beri yaklaşık 20-25 milyon insanın ölümüne yol açtı.

Araştırmayı yapan bilim adamlarından olan Alabama Üniversitesi’nden Frederic Bibollet-Ruche, şempanzelerin virüsü Afrika’da insanlara geçirmesinin geçmişinin, 1930’lu yıllardan da eskiye gidebileceğini belirtiyor. Ruche’a göre virüsün insanlara bulaşması da en az 3 farklı dönem veya biçimde oldu. Bu sonuca ulaşılmasını da, HIV-1’in M, N ve O şeklinde 3 farklı tipinin belirlenmesi sağladı. Bu 3 tip virüs, onlarca yıl önce insanlara geçti.

“HIV 2, ŞEMPANZELERDEN DEĞİL, MAYMUNLARDAN GEÇTİ”

AIDS hastalığına yakalanmış insanlarda görülen ikinci tip virüs olan HIV-2’nin ise şempanzelerden değil, bu hastalığı şempanzelere aktaran maymunlardan geçtiği belirlendi. HIV-2, maymunlardan insanlara Batı Afrika’da geçti.

Yaklaşık 40 milyon insan da hastalığa yol açan virüsü taşıyor.

Ruche’a göre insanlarda HIV şeklinde görülen virüs, maymunlar arasında ve maymun-şempanze arasında nesiller boyunca süren virüs alışverişleri sonucunda çok farklı şekillere büründüğü için, teorik olarak “insanların maymun eti yemeleri halinde HIV’in üçüncü, dördüncü farklı biçimlerini de kapmaları ihtimali” üzerinde duruluyor. HIV’in insanlara 1930’lar öncesinde geçmesine karşın bu virüsün önceki nesilleri olan SIV virüslerinin geçmişi, çok daha eski dönemlere gidiyor. Ruche’a göre SIV, maymunlarda ilk olarak 100 bin yıl, hatta daha eski tarihlerde ortaya çıktı.

SIV, MAYMUNLARDA AIDS BELİRTİLERİ GÖSTERMİYOR

SIV, maymunlarda AIDS benzeri bir hastalığa, yani organizmanın bağışıklık sisteminin çökmesine yol açmıyor. Virüs, aynı insanlardaki HIV gibi, maymunlarda da beyaz kan hücrelerine (CD4 hücreleri) saldırıyor fakat bu hayvanların beyaz kan hücrelerini azaltmıyor. İnsanlarda ise HIV, beyaz kan hücrelerini hızla öldürüyor, vücut bunları aynı hızla yenileyemiyor ve organizma, hastalıklara karşı savunmasız kalıyor. Ruche, bu çalışmayı, İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi’nden Elizabeth Bailes ile birlikte yürüttü. Çalışmaya, Fransa’dan Duke ve Montpellier Üniversiteleriyle, Tulane Ulusal Araştırma Enstitüsü de katkı yaptı.

Çalışmanın sonuçları, “Science” dergisinin bugün yayımlanan yeni sayısında yer aldı.

AIDS hastalığı, ortaya çıkmasından beri yaklaşık 20-25 milyon insanın ölümüne yol açtı. Yaklaşık 40 milyon insan da hastalığa yol açan virüsü taşıyor.