Genel SağlıkHABERLER

OBEZİTE KANSERE YOL AÇABİLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul edilen “Obezite” nin çeşitli “kanser” hastalıklarıyla ilişkisi, Nisan ayında New England Journal’da yayınlanan bir araştırmada çarpıcı bir şekilde ortaya kondu.

ABD’de 1982 yılında çalışmaya alındıklarında kanser olmayan 900.000 yetişkin, 16 yıl boyunca takip edildi ve bu araştırmada fazla kilolarla kanser ilişkisi araştırıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre, 50 yaş ve üzeri Amerikalılarda kansere bağlı ölümlerin erkeklerde %14, kadınlarda %20’sinde fazla kilo ve obezite bağlantısı tespit edildi.

Araştırma sonucu incelendiğinde, 50 yaş üstü yetişkinlerin Beden Kütle İndeksi’ni (kg/boy*boy(m2)) 25 ve 25 altında bir değerde koruyabilmeleri durumunda yılda 90.000 kansere bağlı ölümün engellenebileceği ortaya çıktı.

Kanserle ilişkisi ispatlanan obezitenin tedavisi için farklı birçok tedavi seçeneği mevcut. Bu seçeneklerin arasında doktor kontrolünde diyet, fiziksel aktiviteyi artırma, davranış modifikasyonu ve ilaç tedavisi gelmekte.

Diyet ve artırılmış fiziksel aktiviteyi içeren geleneksel tedavi yöntemleri önemli oranda kilo kaybını sağlayabiliyor. Ne yazık ki, kilo verenlerin birçoğu, risk faktörleri ortadan kaldırılmadığından, verdikleri kiloları geri alma tehlikesiyle karşı karşıya.

Obez ya da aşırı kilolu kişiler için önemli bir sorun, verilen kilonun geri alınması. Diyet ve egzersiz programıyla kilo veremeyen veya ulaştığı kiloyu koruyamayan kişiler için diyet ve egzersiz programının yanı sıra ilaç tedavisi çok etkili bir seçenek.

Dünyada bir milyardan fazla kişi aşırı kilolu ve en az 300 milyon kişi klinik olarak obez. Bunların arasında, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’daki yaklaşık yarım milyon kişi her yıl obeziteyle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmekte.

Son yıllarda, uzmanlar, diyet ve egzersiz programıyla ilaç tedavisini birarada kullanarak, hastaların hem kilo vermesi hem de verdikleri kiloyu korumalarını sağlama konusunda büyük başarı sağladılar. İlaç tedavisi, BKİ’si 30 ve üzeri olan veya BKİ’si 27 ve üzeri olup da hipertansiyon, Tip 2 diyabet gibi ek risk faktörleri taşıyan kişiler için özellikle düşünülmesi gereken bir tedavi seçeneği.

Obezite tedavisinde kullanılan ilaçlar farklı mekanizmalarla çalışmakta. İlaçlar doktor kontrolünde, diyet ve egzersiz programıyla uygulandığında, obez ve aşırı kilolu kişilerde kilo kaybı ve ulaşılan kilonun korunmasında yüksek başarı oranları vermektedir.

Aşırı kilo alımından kaçınmanın kalın bağırsak, meme, rahim, böbrek ve yemek borusu kanserlerini önleyici etkisi olduğu daha önce de Uluslararası Kanser Araştırma Derneği tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.