Genel SağlıkHABERLER

HASTALIKLARIMIZ DA KRONİKLEŞTİ

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi’nce Bursa’da yapılan araştırmada, her 5 kişiden 1’inin, bir ya da daha fazla kronikleşmiş hastalığının olduğu saptandı.

Araştırmada, hipertansiyon, kalp, diyabet ve romatizma gibi en çok rastlanan kronik hastalıkların, kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görüldüğü belirlendi. Yrd. Doç. Dr. Kayıhan Pala, “kronik hastalıklar, yaşam kalitesini azalttığı gibi kişilerin ve ülkelerin bütçelerine de ağır yük getiriyor” dedi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyelerince, Bursa’nın merkez Nilüfer İlçesi’nde, 30 yaş ve üzeri nüfusta, tanı konmuş kronik hastalıkların saptanması için 8 bin 322 kişi üzerinde araştırma yapıldı. Kronik hastalıkların halk sağlığı üzerinde ulaştığı ciddi boyutu ortaya koymayı amaçlayan araştırmada, katılımcıların yüzde 22’sinde bir ya da daha fazla tanı konmuş kronik hastalık tespit edildi. Teşhis konmuş bu kişilerin yüzde 72.5’inde 1, yüzde 20.2’sinde 2, yüzde 6.4’ünde 3, yüzde 6’sında da 4 kronik hastalık belirlendi.

KADINLARDA ERKEKLERDEN DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Araştırma, hipertansiyon, kalp, diyabet ve romatizma gibi en çok rastlanan kronik hastalıkların, kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görüldüğü ortaya çıktı. En sık rastlanan kronik hastalıklardan hipertansiyonun erkeklerde görülme oranının yüzde 7.1, kadınlarda yüzde 17, kalp rahatsızlıkların erkeklerde yüzde 3.5, kadınlarda yüzde 5.7, diyabetin erkeklerde yüzde 2.9, kadınlarda ise yüzde 6 olduğu görüldü.

GENEL OLARAK ORTA YAŞLARDA BAŞLIYOR

Araştırmada, yaş ortalamasıyla tanı konmuş kronik hastalıklar arasında da paralellik saptandı. Buna göre, 30-44 yaş arasında hipertansiyon hastalığının görülme sıklığı yüzde 3.2’ye, 45-64 yaş arasında yüzde 17.2’ye, 65 yaş ve üzerinde yüzde 34.2’ye kadar yükseliyor. Kalp hastalıklarının oranı ise 30-44 yaş arasında yüzde 1, 45-64 yaş grubunda yüzde 6.7, 65 yaş ve üstünde ise 13.4 olarak belirlendi. Diyabet hastalığının görülme oranı da, 30-44 yaş grubunda yüzde 1.3 iken, 45-64 yaş grubunda yüzde 6.7’ye, 65 yaş ve üstünde ise yüzde 10.9’a ulaşıyor.

Araştırmayı yapan ekibin koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kayıhan Pala, kronik hastalıkların genel olarak orta yaşlarda başladığını, hiçbir zaman tam iyileşme sağlanamadığını söyledi.

YAŞAM KALİTESİNİ AZALTIYOR

Yüz yüze görüşme şeklinde yapılan araştırmada, tıbbi kontrol yöntemine başvurulmadığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Pala, “Aslında toplumumuzda, kronikleşmiş hastalığı bulunanların oranı, çok daha fazla. İnsanlar, hastalıklarının farkında değil. Kronik hastalıklar, yaşam kalitesini azalttığı gibi kişilerin ve ülkelerin bütçelerine de ağır yük getiriyor” dedi.