Genel SağlıkHABERLER

SABUN DA KİR TUTAR

Çok sayıda kişinin kullandığı katı sabunlarda bakteri üreme riski bulunduğuna dikkati çeken uzmanlar, ortak yararlanılan mekanlarda sıvı sabunların tercih edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundular.

Katı sabunları tuttuğumuz zaman, elimizdeki kir ve mikropların bu sabuna geçip, bakteri üreme riski ortaya çıkardığı belirtilerek sadece, kendinizin ve ailenizin kullandığı mekanlarda katı sabunu tercih etmeniz gerektiği dile getirildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Varol Lütfi Aksungur, halk sağlığı açısından çok sayıda insanın yararlandığı mekanlarda sıvı sabun kullanımı konusuna özen gösterilmesini istedi.

Halk arasındaki “sabun kir tutmaz” inanışının doğru olmadığını kaydeden Aksungur, şöyle konuştu: “Katı sabunları tuttuğumuz zaman, elimizdeki kir ve mikroplar bu sabuna geçer ve bakteri üreme riski ortaya çıkar. Bizden sonra aynı sabunu kullanan kişiler için sağlıksız bir ortam doğar. Bu nedenle, ortak kullanım alanlarında sıvı sabunlar tercih edilmelidir. Sadece kendimizin ve ailemizin kullandığı mekanlarda katı ya da sıvı sabun tercihi kullanıcının isteği doğrultusunda şekillenebilir. Ancak, ortak mekanlar bu açıdan hassastır. Sıvı sabunlar da mutlaka gerekli testlerden geçmiş Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı ürünler olmalıdır. Açıkta satılan ve içeriği belli olmayan sıvı sabun ve benzeri ürünler başta egzama olmak üzere birçok cilt hastalığına yol açabilir.”

SAÇ TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Şampuan seçimi ve kullanımında da son derece dikkatli olunmasını isteyen Aksungur, dermatolojik testlerden geçirilmemiş ürünlerin satın alınmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Sağlık açısından saçların yıkanma sıklığının çok önemli olduğunu vurgulayan Aksungur, şu uyarılarda bulundu: “Saçlarımızı ne çok sık ne de çok seyrek yıkamak doğru değil. Özellikle problemli ciltlerde ve yağlılık oranı normalin altında olan saçlarda çok sık yıkama kuruluğa neden olabilir. Özel durumlar haricinde biz saçların haftada üç kez yıkanmasını öneriyoruz. Ancak, bu durum kişinin hassasiyetine ve saçların yağlılık oranına göre değişebilir.”