Genel SağlıkHABERLER

DİŞ HASTALIKLARI ŞİŞMANLIKTA ETKİLİ

Western Üniversitesi araştırmacıları, şişmanlık ile diş hastalıkları arasında ilişki bulunduğunu belirledi.

13 bin 665 denek üzerinde yapılan ve sonuçları Journal of Periodontology adlı dergide yayımlanan araştırmada, denekler diş hastalıkları açısından kontrol edildi. Ayrıca deneklerdeki şişmanlık sorunu, vücuttaki yağ oranı ve bel kalınlığı açısından gözlendi.

Şişman olarak belirlenen deneklerde diş hastalıkları riskinin, 18-34 yaş arasında yaygın olarak meydana geldiği saptandı. Şişman deneklerde normal kilolu aynı yaş grubu deneklere göre riskin, yüzde 76 daha fazla bulunduğu gözlendi.

Orta yaş ve yaşlı grubunda ise, şişmanlık ile diş hastalıkları arasında ilişki bulunmadığı belirlendi.

Uzmanlar, 18-34 yaş grubundaki beslenme şeklinin bu gruba giren şişman insanlarda diş hastalıkları riskini körükleyebildiğini düşünüyor.

Araştırmada, 11-18 yaş grubuna giren gençlerin çoğunluğunun ise beslenme şekli nedeniyle diş hastalıkları riskini yükselttikleri belirlendi.

Bu yaş grubuna girenlerin genelde meyve ve patatesin dışındaki sebzelere fazla önem vermediği, C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin eksik tüketilmesiyle ise diş hastalıkları riskinin yükseldiği bildirildi.

Kalsiyum ve C vitamininin genç yaşlarda alınmasının önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, genç insanların özellikle, içinde C vitamini bulunmayan kolalı içeceklere yöneldiğini, yapay meyve sularını tercih ettiğini belirtiyor.

Diş hastalıklarının genellikle orta yaş ve yaşlı insanlarda bulunduğu inancının yaygın olduğuna değinen uzmanlar, bu hastalıkların 55 yaşındaki insanların yarısında bulunduğunu, genç insanlarda ise şişmanlığın bu riski körüklediğini ifade etti.