Genel SağlıkHABERLER

ERTESİ GÜN HAPLARI 120 SAATE KADAR ETKİLİ

“Ertesi gün haplarının”, cinsel birleşmeden 120 saat sonra alınması durumunda bile etkili olduğu açıklandı.

Doğum Bilimi ve Jinekoloji Dergisi’nde (Journal of Obstetrics and Gynecology) yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, korunmasız bir birleşmeden sonra alınan haplar, bugüne kadar bilinen süreden 2 gün sonra alındığında bile etki gösterebiliyor.

New York’taki Nüfus Konseyi tarafından desteklenen araştırmada, 111 kadına cinsel birleşmeden 72 ila 120 saat sonra ertesi gün hapı verildi. Uzmanlar, bu grupta meydana gelen hamilelik oranının yüzde 1.9 olduğunu belirttiler. Bu oranın cinsel birleşmeden sonraki ilk 72 saatte ilaç alan 675 kadın arasında da yüzde 2 ile hemen hemen aynı olduğu bildirildi.

Ortaya çıkan bu sonucun, özellikle hafta sonlarında korunmasız seks yapanlar ile bu ilaçların reçetesiz satılmadığı yerlerde doktorlarına hemen ulaşamayan kadınların “yüreğine su serptiği” belirtildi. Uzmanlar, bu sonucun tecavüze uğrayan kadınlar için de “iyi haber” olduğu görüşünde.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) verilerine göre, 2001 yılında ABD’de 90 bin tecavüz meydana gelirken, tecavüzlerin yüzde 5’i hamilelikle sonuçlandı.