Genel SağlıkHABERLER

ÇİÇEK HASTALIĞINA KARŞI BAĞIŞIKLIK BİR ÖMÜR SÜRÜYOR

Çiçek hastalığına karşı bağışıklığın, neredeyse bir ömür boyu sürdüğü açıklandı.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi (OHSU) tarafından hazırlanan raporda, bu virüsün biyolojik terör saldırısında kullanılması durumunda, geçmişte çiçek aşısı olanlarda halen koruyucu etkisi bulunduğu kaydedildi. Raporda, aşının etkisinin geçtiğini sanan 30 yaşın üstündeki insanların içlerinin rahat olmaları istendi.

ABD’de rutin çiçek aşısına 1972’de son verildi. Dünya Sağlık Örgütü de 1980’de hastalığın yok olduğunu açıkladı. OHSU’dan mikrobiyolog Mark Slifka, 30 yaşın üzerindeki Amerikalıların yüzde 90’ının en az 1 kez çiçek aşısı olduğunu hatırlatarak, bunun 150 milyon kişinin bu virüse karşı bağışıklı olduğu anlamına geldiğini ifade etti. Slifka, nerede ve ne zaman aşı olurlarsa olsun herkesin bir derece bağışıklığı bulunduğuna da işaret etti.

Amerikalı yetkililer ile biyolojik terörizm uzmanları, bazı ülke ve grupların çiçek hastalığı virüsü ile silahlar geliştirdiklerini ve bunları kullanabileceklerini ileri sürmüşlerdi. Böyle bir saldırı olasılığına karşı ABD’de aşı kampanyası başlatılmıştı. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yapılan açıklamada 36 bin sağlık görevlisine aşı yapıldığı ve bu kişilerin saldırı durumunda diğer insanlara aşı yapmaya hazır oldukları kaydedilmişti. Orduda da, 500 bin kişiye aşı yapılıyor.