Genel SağlıkHABERLER

‘SU DEPOLARINI 6 AYDA BİR TEMİZLEYİN’

Temizlenmeyen su depolarında bulunan fare ve böcek ölülerinin, veba, tifüs ve dizanteri gibi çok sayıda tehlikeli hastalığa neden olabileceği bildirildi.

6 ayda bir, düzenli temizlenmeyen depolarda oluşan organik tortularda suda üreyebilen ve oldukça tehlikeli olan Pseudomonas hızlı çoğalıyor. Bu mikroorganizma, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra vücuda dağılması durumunda orta kulak iltihabına kadar çok sayıda hastalığa yol açabiliyor.

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü, havaların ısınması ile birlikte su depolarının mutlak temizlenmesi gerektiğini belirterek, Konya il merkezinde bulunan okullara giderek ücretsiz dezenfeksiyon çalışması yaptıklarını söyledi. Su depoları konusunda bazı kişilerin çok bilinçli olmasına karşın çok sayıda site ya da apartman sakinlerinin konuya aşırı duyarsız kaldığını belirten Yüzügüldü, temizleme çalışmaları kapsamında bir çok su deposu içinde fare ve böcek ölüsü ile karşılaştıklarını bildirdi.

TEMİZLEME PAHALI DEĞİL

Yüzügüldü, bu durumun insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu vurgulayarak, “Su depoları en az 6 ayda bir mutlaka temizlenmelidir. Temizleme düşünüldüğü kadar pahalı olmadığı gibi KOSKİ olarak 1-5 metreküp arası depoları 20 milyon, 6-10 metreküp kapasiteli depoları ise 40 milyon liraya temizliyoruz. Site olarak ele alındığında kişi başına düşen maliyet oldukça azalıyor” dedi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, en az 6 ayda bir temizlenmeyen depolarda su içinde bulunan organik maddelerin çökerek, organik tortular oluşturduğunu söyledi. Organik tortularda suda üreyebilen ve oldukça tehlikeli olan Pseudomonas’ın hızlı çoğaldığını vurgulayan Durak, bu mikroorganizmanın mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra vücuda dağılması durumunda orta kulak iltihabına kadar çok sayıda hastalığa yol açacağını bildirdi. Durak, temizlenmeyen su depolarının, içinde bulunan fare ve böcek ölülerinin veba, tifüs ve dizanteri gibi çok sayıda tehlikeli hastalığa neden olabileceğini anlatarak, “Koruyucu sağlık önlemleri çerçevesinde depoların temizliğine özen gösterilmelidir. Depo temizliği için az miktarda harcamadan kaçılmamalıdır. Aksi takdirde sağlığın bozulması bir yana, tedavi için harcanacak para, oldukça yüklü olabilir” dedi.