Genel SağlıkHABERLER

SİNİR İLACI KULLANIMINDA ARTIŞ

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Berker, bir yılda Türkiye’de 20 milyon kutu sinir ilacı kullanıldığını söyledi.

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Berker, bir yılda Türkiye’de 20 milyon kutu sinir ilacı kullanıldığını söyledi.

Berker, antidepresif, antipsikotik ve trankilizan ilaçların son yıllarda tüketiminin arttığına dikkati çekerek, bu konudaki araştırmalardan derlediği bilgilere göre 2002 yılında bir önceki yıla oranla, sinir ilaçları kullanımının kutu bazında yüzde 9.1, bu ilaçlara ödenen paranın ise dolar bazında ise yüzde 35.4 arttığını bildirdi.

Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik ve sosyal birtakım olumsuzlukların, kişilerin ruh sağlığını etkilediğini ifade eden Berker, antidepresif ilaçların tüketiminin artmasının da bunu kanıtladığını savundu. Berker, şunları söyledi: “Geçen yılın Mart ayından bu yılın aynı dönemine kadar geçen bir yıllık sürede, Türkiye´de 20 milyon kutu sinir ilacı tüketildi. En pahalı sinir ilaçlarının kullanıldığı ülkemizde bir yılda bu ilaçlara ödenen para ise 396 trilyon lira.

Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçların endikasyonlarına göre gruplandırılmasında, antidepresif ilaçlar arasında bir yılda 880 bin kutu kullanılan Cipram isimli ilaç ilk sırada geliyor. Yalnızca bu ilaca ödenen para ise 41 trilyon lira.” Berker, söz konusu ilaçların hafif depresyonlar için değil ciddi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığına da işaret ederek, “İnsanlarımız, ekonomik kriz ve savaş gibi ruh sağlığını etkileyen birçok sorun karşısında, sanılanın üzerinde etkilendi” diyekonuştu. Söz konusu ilaçların ithal olduğunu ve Avrupa ülkelerinden daha pahalı olarak Türkiye´de piyasaya sürüldüğünü de belirten Berker, ilaçfirmalarının satışları artırmak için yaptıkları çalışmaların da rakamları yükselttiğini öne sürdü.

BİLİNÇLİ TÜKETİM

Samsun Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Lütfü Uralda, “Türkiye´de antidepresan ilaçların tüketiminin artmasının nedeni insanların bilinçlenerek, psikolojik problemlerinin tedavisi için artık doktora gidiyor olmalarından kaynaklanıyor” dedi. Ural, şunları söyledi: “Artık insanlarımız, yaşadıkları psikolojik problemleri alacakları yardımla aşacaklarının bilincindeler. Bunun için önceden, yanlış anlaşılır diye psikolojik sorunları için doktora başvurmayan kişiler, artık bilinçli bir şekilde yardım almak istiyorlar. Bu da antidepresan ilaçların kullanımının artmasına neden oluyor.”

İletişimin yaygınlaşmasının insanların psikolojileri üzerinde olumsuz etkiler yaptığını ileri süren Ural, şunları kaydetti: “Stres, ekonomik kriz, savaş ve savaş endişesinin yanı sıra insanların ruh sağlığını olumsuz etkileyen bir diğer olay da iletişimin yaygınlaşması. İletişimin yaygılaşması insanları, her şeyinfarkında hale getiriyor. Bizden çok uzakta yaşanan bir olumsuzluk bizide etkiliyor. Artık, bütün dünya birbirinin kaderini paylaşır oldu.”