Genel SağlıkHABERLER

AŞIRI TERLEMEDEN Mİ ŞİKAYETÇİSİNİZ?

Düzenli duş ve deodorant kullanımı hem nemi hem de hoş olmayan vücut kokusunu giderir.

Çok terleyenler, ter emen ve hava dolaşımına olanak tanıyan keten türü doğal, hafif ve bol giysileri tercih edebilir. Suni ipek, naylon veya polyester gibi yapay iplikli kumaşlardan uzak durulması da öneriler arasında.

Hastarehberi.com aşırı terleme şikayeti olan kişilere bunun nedenleri ve sorunu azaltma yolları ile ilgili bilgiler veriyor.

NEDENLERİ

Şişmanlık : Aşırı kilolusunuz ve çok terliyorsunuz. Bu kadar çok kiloyu taşımak vücudunuzu zora sokar; o kadar ki, günlük faaliyetler bile aşırı terlemeye yol açabilir. Kilo vermenin büyük faydasını göreceksiniz.

Menopoz : Yaşınız 38’i geçti ve adetleriniz düzensizleşti. Aniden ateş bastığını ve aşırı terlediğinizi fark ediyorsunuz. Geceleri de ter nöbeti gelebilir. Sıcak basması denen bu nöbetler ve gece terlemeleri menopoz açısından tümüyle normal sayılır. Bazı kadınlar bunu kabullenir, bazıları ise mümkün olan çeşitli tedavilere yönelir. Belirtilerinizi doktorunuza gittiğinizde anlatın.

Hipertiroidizm : Aşırı terle birlikte açıklanamaz şekilde kilo verdiniz, iştahınız arttı, güçsüzlük veya titreme var. Gözleriniz çukurlaştı ve/veya kalp atışlarınız hızlandı. Gerektiği gibi tedavi edildiği sürece bu durum tehlikeli sayılmaz.

NE YAPABİLİRSİNİZ?

Ter vücut ısısını düzenlemenin doğal mekanizmasıdır. Bazı insanlar fazla terler. Bunlardan biriyseniz, sorunu azaltmak ve rahat etmek için pek çok şey yapabilirsiniz.

Ter emen ve hava dolaşımına olanak tanıyan keten türü doğal, hafif ve bol giysiler giyin. Suni ipek, naylon veya polyester gibi yapay iplikli kumaşlardan uzak durun.

Ter önleyici madde içeren bir deodorant kullanın. Spreylere oranla daha etkili mum deodorant kullanın. Deodorantı kullanmadan önce iyice kurulanın; nem deodorantın etkisini azaltır. Deodorant, ayaklar, avuç içleri ve alın da dahil, vücudun terleyen her yerine uygulanabilir.

Sorunlu vücut bölgelerini (avuç içlerini) 30 dakika soğuk suya batırın. Bu uygulama 3 saat terlemeyi önler. Sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.

Sigara içmeyin; alkol kullanıyorsanız, az için; her ikisi de terlemeyi artırır.

Sorununuz ciddiyse ve bütün kendi kendine tedavi yöntemleri etkili olmazsa iyontoforezi deneyin. Bu teknikte sorunlu bölgelere hafif elektrik akımı uygulanır. Doktorunuza danışıp ve bu uygulamayı isteyebilirsiniz.

ÖNLEM

Günde en az bir kere duş yapın. Bu ter sorununuzu gidermez, ama en azından hoş olmayan kokunun yok edilmesini sağlar.

DİĞER NEDENLER

Sıcak ve nemli hava
Fiziksel zorlanma
Ateş
Bunaltı veya stres
Ergenlik
İlacın yan etkisi
Alkol kullanımı
Alkol bırakma
Aspirin kullanımı
Zatürree
Enfeksiyon
Kalp hastalığı
Karaciğer hastalığı

ÇOCUKLAR İÇİN ÖNERİLER

Çocuğunuzun aşırı terden şikayet eden bir ergense, ona buluğ çağındaki ter bezi büyümesinin özellikle kolların alt kısmında terleme yaptığını söyleyin. Ona bunun tümüyle normal bir şey olduğunu ve utanması için hiçbir neden bulunmadığını anlatın. Düzenli duş yapmak ve deodorant kullanımı hem nemi hem de hoş olmayan vücut kokusunu giderir.