Genel SağlıkHABERLER

DİYABET KAR KAPISI GÖRÜLÜYOR

Diyabet merkezlerinin standartlarını belirleyecek bir yönetmelik yok.

İstanbul’da Swissotel’de yapılan 39. Ulusal Diyabet Kongresi’nde sayıları 3 milyona yaklaşan diyabet hastalarının sorunları ele alındı. Kongrede hekimler Sağlık Bakanlığı’ndan diyabet merkezlerinin standartlarını belirleyecek bir yönetmeliğin acil olarak çıkarılmasını talep ettiler. Birçok kurumun diyabeti rant kapısı gördüğünü belirten hekimlere göre bu merkezlerde iyi takip edilmeyen hastaların sağlığı tehlikede.

Diyabet hastalığını rant kapısı olarak gören ve sayıları hızla artan kalitesiz tedavi merkezleri 39. Ulusal Diyabet Kongresi’nin en önemli konusu oldu. Kongreye katılan hekimlere göre Türkiye’deki 150 diyabet merkezinin yalnızca 30’u bilimsel niteliklere uygun. Bunlar içinde sağlık bakanlığı’na bağlı merkezlerin bile adı geçmiyor.

Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık bu konuda şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı’nın 15 tane diyabet merkezi var. Bizim standartlarımısa hiç uygun değil. Türk Diyabet Cemiyeti’nin 17, Türk Diyabet Vakfı’ın da iki merkezi var. Onlar standartlara uygun ama Sağlık Bakanlığı’nınki değil çünkü kadroları yok. Yerleri yeterli değil, çalışan arkadaşların hiçbiri uzman değil.”

Diyabet damarları etkilediği için dünyada en fazla körlüğe, böbrek yetmezliğine, kol ve bacak kesilmesine yol açan hastalık. Bu yüzden diyabet merkezlerinde hastaların bir ekip çalışmasıyla dikkatli takibi gerekiyor. 39. Ulusal Diyabet Kongresi’nin Genel Sekreteri Prof. Dr. İlhan Satman ise iyi bir diyabet merkezinin önemli koşulları yerine getirmesinin gerekliliğine işaret ediyor:

“Diyabet merkezi olduğunu söyleyen bir kurumda hastaların kan şekeri düzeyleri hala kabul edilebilir sınırlarda değilse iyi bir diyabet merkezi olduğu söylenemez. Eğer göz hekimi yoksa, düzenli göz dibi muayenesi yapılamıyorsa iyi bir merkez değildir. Bu merkezlerin reçete verilecek yerler olarak group, suistimal edip rant kapısı olarak da kullanılmaması gerek.”

Diyabet hastalarının tedavi edilmeden kar amacıyla kullanılmasının önlenmesi mümkün. Ancak bunun için önce tedavi merkezlerinin standartlarını belirleyecek yönetmeliğin acil olarak çıkarılması gerekiyor. Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise yönetmelik taleplerini Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini belirtiyor:

“Diyabet merkezleri yönetmeliği çıkmalı. Bunun standartları çok ciddi olarak belirlenmeli, hastanın tedavi ve bakımı ve bunu sağlayacak tedavi edecek izleyecek insanların standartları mutlak suretle belirlenmelidir.”

1400’e yakın hekimin katıldığı 39. Ulusal Diyabet Kongresi 16 Mayıs’a kadar sürecek.