Genel SağlıkHABERLER

KADINLAR DEPRESYONA DAHA YATKIN

Hayat boyunca depresyon geliştirme riskinin kadınlarda yüzde 20-26, erkeklerde ise yüzde 8-12 olduğu bildirildi.

Doç. Dr. Arif Verimli, depresyonun belirtileri arasında sabaha karşı uyanma, hüzünlü bir yüz hali, konuşmada yavaşlama, tıbbi sebebi bulunmayan şiddetli ağrılar, umutsuzluk, değersizlik duygularının yer aldığını ifade etti. Verimli, sevilen bir kişinin arkasından tutulan yasın ya da kadınların adet döneminde yaşadıkları sıkıntılı durumların ise benzemesine rağmen depresyon olmadığını vurguladı.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Arif Verimli, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından Eminönü’deki merkez binada düzenlenen, “Mutsuz muyum? Depresyonda mıyım?” konulu konferansta, ruh sağlığı konusunu ele aldı.

Toplum genelinde ruh sağlığının pek dikkate alınmadığına işaret eden Doç. Dr. Verimli, bu anlamda Türkiye’deki insanların önemli sağlık sorunları bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Verimli, her insanın hayatında yeni oluşan durumlara uyum sağlamak zorunda olduğunu dile getirerek, yoksa doğum, ölüm, göç, evlenme, boşanma, eş aldatması, iflas gibi strese neden olayların çeşitli hastalıklara yol açacağını ifade etti.

MUTSUZLUKLA DEPRESYON KARIŞTIRILIYOR

Halk arasında mutsuzluğun depresyon gibi algılandığını belirten Doç. Dr. Verimli, depresyondaki insanların yaşama enerjisinin ve isteğinin azalacağını, bir karamsarlık halinin hakim olacağını ve hayatını sona erdirmeyi düşüneceğini söyledi. Doç. Dr. Verimli, depresyonun tipik belirtilerinin arasında sabaha karşı uyanma, hüzünlü bir yüz hali, konuşmada yavaşlama, tıbbi sebebi bulunmayan şiddetli ağrılar, umutsuzluk, değersizlik duygularının yer aldığını ifade ederek, sevilen bir kişinin arkasından tutulan yasın ya da kadınların adet döneminde yaşadıkları sıkıntılı durumların ise benzemesine rağmen depresyon olmadığını vurguladı. Çocuklarda bile depresyon görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Verimli, “Hayat boyunca ‘depresyon geliştirme riski’ kadınlarda yüzde 20-26, erkeklerde ise yüzde 8-12” dedi.

“Travma Sonrası Stres Bozukluğunu” da ele alan Doç. Dr. Verimli, Türkiye’de özellikle 17 Ağustos depremi sonrasında yaşanan bu rahatsızlığın, yapılan bir araştırmaya göre, Avcılar’da yaşayanlar arasında başlarda yüzde 100’e yakınken, şimdilerde yüzde 8’e indiğini belirtti. Doç. Dr. Verimli, insanlarda gerginliğe neden olan durumları da anlatarak, şu günlerde yaşanan kışlıkların kaldırılıp, yazlık elbiselerin giyilmesinin bile kadınlarda ve erkeklerde bir süre gerginlik yaratacağını söyledi.