Genel SağlıkHABERLER

BOYUN MASAJI İNME RİSKİNİ ARTIRABİLİYOR

Boyun ve omurga ağrılarını gidermek için uygulanan masaj inme riskini artırabiliyor.

Sonuçları Amerikan Nöroloji Akademisi’nin Neurology dergisinde yer alan araştırma sırasında, boyundaki kılcal damarların yırtılmasından dolayı inme geçiren 60 yaşın altındaki deneklerin, inmeden önceki 30 gün içinde bir masaj uzmanına başvurduğu belirlendi. Araştırmada, omurgayı düzeltme amaçlı yapılan masajın da damar içinde yırtılmaya neden olabildiği saptandı.

California Üniversitesi’nde yapılan araştırma sırasında, son 5 yıl içinde boyun veya omurga masajı yaptırdıktan sonra inme geçiren hastalar ile başka nedenlerden dolayı inme geçiren hastalarla ilgili veriler değerlendirildi. Masaj nedeniyle damarda yırtılma meydana gelen deneklerin çoğu ortalama 1,4 gün içinde inme geçirdi. Deneklerin yüzde 57’si, masajdan sonra baş ve boyun ağrılarının arttığını bildirdi.

Uzmanlar, boyun ağrısının masaj yoluyla giderildiği bilgisinin bilimsel açıdan kanıtlanmadığına dikkat çekti. Damarda yırtılmadan sonra kanın damar cidarlarına yayılarak pıhtı zerreciklerine neden olabildiği ve beyne yeterli kan gitmesini engelleyerek inme meydana getirebildiği belirtiliyor.