Genel SağlıkHABERLER

PARAN YOKSA ÖLECEKSİN

Küçükçekmece Belediyesi, ilçedeki 20 yoksul semtte ücretsiz sağlık taraması yapıyor. Bir aydır süren proje kapsamındaki semtler, işsizliğin yoğun olduğu, sosyal güvenceden yoksun insanların yaşadığı, altyapısı olmayan semtler… Tarama sonuçlarına göre; bu semtlerde “yetersiz beslenme, demir eksikliği, kansızlık, ishal, üst solunum yolu enfeksiyonu, parazitel hastalıklar” gibi sağlık sorunları yaygın olarak görülüyor.

Sağlık taramasına katılan hekimler, hastalıklara “maddi imkânsızlıklar, altyapının olmaması, bilinçsizlik ve eğitimsizliğin” neden olduğunu, tedavilerin de yine yoksulluk nedeniyle yapılamadığını söylüyorlar.

Açlık ve hastalık

“Sağlıklı Birey, Sağlıklı Toplum” adı verilen ücretsiz sağlık taraması, 7 Nisan günü başladı ve 9 Mayıs’a kadar sürecek. Aralarında Şahintepe, Altınşehir, Güvercintepe gibi yoksulluğun hâkim olduğu 20 ayrı semtte sürdürülen proje, yoksulluğun insan sağlığı üzerinde yarattığı büyük tahribatı gözler önüne serdi.

Güvercintepe’de yapılan sağlık taraması sırasında görüştüğümüz Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Muzaffer Halil, yaptıkları incelemelerin, çocukların yetersiz beslendiğini ortaya çıkardığını söyledi. Buna bağlı olarak demir eksikliği ve kansızlığın yoğun olarak görüldüğüne işaret eden Halil, içme sularından kaynaklanan ishal vakalarının bulunduğunu da sözlerine ekledi. Halil, bölgedeki çocuklarda yaygın olarak görülen diğer hastalıkları da şöyle sıraladı: “Üst solunun yolu enfeksiyonları ile ortamın hijyenik olmamasından kaynaklanan parazitel rahatsızlıklar.” Dr. Halil, bu durumun da altyapı eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı.

Tedavi olamayacaklar

Muayeneye gelenlerin geçim sıkıntısının olduğunu, sigortasının bulunmadığını dile getiren Dr. Muzaffer Halil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz burada sadece rahatsızlıklarını teşhis ediyoruz yol gösteriyoruz, reçete yazıyoruz. İlaç veremiyoruz. İnsanlar bunu duyunca kötü oluyorlar. Çünkü bugün buraya 80 ile 100 arasında vaka geldi. Tahminime göre, en ucuz ilaçları yazmamıza rağmen, gelenlerin büyük bölümü ilaçlarını alamayacak.”

İnsanların içinde yaşadığı koşullar değişmediği müddetçe tedavi sona erdiği anda hastalıkların yeniden ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Halil, beslenme yetersizliğinin çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimini etkilediğine, kansızlığın daha ileri boyuta varması halinde ise, insanlarda kalp yetmezliğinin ortaya çıkabileceğine işaret etti.

Ortam hijyenik değil

Aile Hekimi Tülay Güler ise, muayene ettiği yetişkinlerde “üst solunum yolu enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonu, romatizma, grip enfeksiyonu” gibi hastalıklara rastladığını dile getirerek, “Havanın kirli olması, evlerin hijyenik olmaması ve iyi beslenememe bu hastalıklara neden oluyor” dedi.

Var olan olanaklarla ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Dr. Tülay Güler, “Bazı rahatsızlıkların teşhisi için tahlil veriyoruz. Ama malesef burada yaşayan insanların maddi durumları iyi olmadığı için tahlil yapmaya gideceklerini sanmıyorum. Bu da teşhis ve tedaviyi zorlaştırıyor” diye konuştu.

Kaynak : Evrensel