Genel SağlıkHABERLER

KÖK HÜCREDEN YUMURTA GELİŞTİRİLDİ

Amerikan bilim adamları, farelerden alınan kök hücrelerden yumurta ve döllenme olmaksızın blastosist döneminde embriyon geliştirmeyi başardılar.

Sciense dergisindeki habere göre, Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Hans Schöler ve ekibi, erkek ve dişi farelerden aldıkları kök hücreleri izole ederek, bu hücrelerden laboratuvar ortamında yumurta geliştirdiler. Geliştirilen yumurta, döllenme olmaksızın blastosiste (erken embriyon evresi hücre kümesi) dönüştü.

Bilim adamları, kök hücrelerden elde edilebilen yumurtaların normal, embriyonun ise yaşayabilir nitelikte olmadığını belirterek, vücut dışında üretilebilecek kök hücrelerin tedavi amaçlı kullanılmasının ahlaki sorun yaratmayacağını öne sürdüler.

Önce yumurtaya ve daha sonra embriyonun erken evresine dönüşebilen kök hücrelerin, bir canlının meydana getirilmesi için gerekli olan kromozom setini tamamlayamadığı, fakat bu embriyonlardan elde edilecek kök hücrelerle kalp, böbrek, beyin gibi organlardaki hücrelerin yenilenebileceği kaydediliyor.

Bilim adamları, dişi ve erkek kök hücrelerinin hepsinin, dişilik yumurtalarına dönüşebildiğini bildirdi.

Bundan sonra yapılacak araştırmalarda, insanlardan alınacak kök hücrelerle de aynı sonucun alınıp alınmayacağı incelenecek.