Genel SağlıkHABERLER

ŞİŞMANLAMAK YAŞAM SÜRESİNİ KISALTIYOR

Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından birisi olan obezitenin insan ömrünün kısalmasına da sebep olduğu belirtiliyor.

Prof. Dr. Üstün Korugan, şişmanlığın insanın yaşam süresini kısalttığını söyledi. Abbott Laboratuvarları’nın şişmanlamak ve obezite hastalığı ile ilgili Conrad Otel’de düzenlediği “Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin önemi…” konulu söyleşide konuşan Korugan; fazla kilolu veya obez olmanın; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp–damar hastalıkları, inme, safra kesesi hastalıkları, eklem hastalıkları, uykuda solunum güçlüğü, bazı tip kanserler (rahim, meme, prostat ve kalınbağırsak) ve erken yaşlanma gibi hastalıklara sebep olduğunu söyledi. Alman araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre, obez olan ve sigara kullanmayan 40 yaşındaki kadınlar obez olmayanlara göre 7 yıl; sigara kullanmayan obez erkekler obez olmayanlara göre yaklaşık 6 yıl daha az yaşıyorlar.

Şişmanlamayı erken yaşlanma olarak tanımlayan Korugan, “Şişmanlık geni yeni kuşaklarda daha etkin durumda. Bu da yeni neslin ömrünü kısaltıyor. Beslenme daha çok yağlı ve insanı doyuramayan ‘fast food’a kaydığı için yeni nesil obezite tehlikesiyle karşı karşıya.” diyor. Bilgisayar ve televizyonun çocukların en büyük düşmanı olduğunu söyleyen Korugan, dışarıda koşup–oynamayı unutan çocukların, sanal dünyaya ve fast food kültürüne hapsedildiğini, bunun da çocukları kilolu ve ağır hareket eden bireyler haline getirdiğini belirtiyor. Ayrıca Korugan, Türkiye’de de şişmanlama oranının % 17’lerden % 20’lere doğru ilerlediğini söyledi.

Bilinçsiz olarak yapılan besin diyetlerinin vücuda çok zararlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Korugan, “Vücudun ihtiyacı olan bazı maddelerin mutlaka alınması gerekiyor. Mesela diyetteki bir hastaya günde 30 gr kadar yağa izin verilebilir.” diyor. Diyet yaparken aç kalmanın zararlı olduğunu söyeleyen Korugan, kan şekerini çok çabuk yükseltecek besinlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Korugan, egzersizsiz yapılan diyette, yağların yanında kaslarında eridiğini, bunun da diyet sonrasında çok daha hızla kilo alınmasına sebep olduğunu söylüyor. Diyet yaparken kalp kasları eridiği için ölenlere rastlandığını söyleyen Korugan, kasların erimemesi için disiplinli bir egzersiz yapılmasının şart olduğunu vurguluyor.

Kaynak : Zaman