Genel SağlıkHABERLER

BAŞAĞRISINDA SINIFLANDIRMA ÖNEMLİ

Baş ağrısının sınıflandırılmasının, uygulanacak tedavinin doğru seçimi açısından büyük önem taşıdığı bildirildi.

Başka bir hastalığa bağlı olmayan baş ağrıları “birincil”, beyin kanaması, tümör gibi hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrısı ise “ikincil” baş ağrıları olarak sınıflandırılıyor.

Bayer Türk Kimya Sanayi Limited

Şirketi’nin “www.agrilarikeser.com” adresindeki internet sitesinde verilen bilgilere göre, nedeni başka bir hastalığa bağlı olmayan migren, gerilim tipi ve küme baş ağrıları, birincil (primer), darbeler, beyin kanaması, tümör gibi başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrıları ise ikincil (sekonder) baş ağrıları olarak gruplandırılıyor. Birinci ve ikincil baş ağrıları dışında alkol, kafein, nikotin, hazır gıdalarda koruyucu olarak kullanılan nitrat, Asya mutfağında kullanılan “monosodyum glutamat” gibi lezzetlendirici maddeler ve tansiyon düşürücü ilaçlar da baş ağrısına neden olabiliyor.

Uluslararası Baş Ağrıları Derneği’nin (IHS) tanımladığı 165 farklı tipte baş ağrısından 100’ü ikincil baş ağrısı grubuna giriyor. Ancak, bu ağrıların yüzden fazlası sekonder baş ağrıları grubuna giriyor ve tüm baş ağrısı hastalarının yüzde 90’ı ilk grupta sayılan üç baş ağrısı tipinin birinden yakınıyor.

Son derece yaygın görülen bir hastalık olan baş ağrıları, her cinsten ve yaştan insanı da olumsuz etkileyebiliyor. Hastalar ya ilk baş ağrısında hekime koşuyorlar ya da baş ağrılarını ağrı kesici ilaçlarla geçirerek yıllarca hekime gitmeden ağrıları ile yaşıyorlar. Baş ağrısından yakınan birçok kişi “benim migrenim var” diyerek kendi yanlış teşhisleriyle yıllar geçirebiliyorlar.