Genel SağlıkHABERLER

KAPAKÇIK TAKILAN HASTALAR İZLENİYOR

İzmir’de kalp kapakçığı takılan iki hastanın komaya girmesi üzerine başlatılan incelemeler, büyük tartışma yarattı.

Sağlık Bakanlığı’nın alımını 2002 yılı içinde durdurduğu kalp kapakçıklarının şimdiye kadar 500 hastaya takıldığı öğrenildi. Daha ucuz olduğu için tercih edilen kapakçıkların takıldığı hastalar izlemeye alındı ve uzmanlar TRI marka kapakçık takılan hastaların kontrole gitmelerini önerdi.

400 dolar daha ucuz olduğu gerekçesiyle Brezilya’dan ithal edilen TRI marka kalp kapakçıklarının kullanımı hastalarda ciddi sorunlar yarattı. Bunun üzerine Temmuz ayında standartlara uymadığı iddia edilen malzemenin kullanılması yasaklandı. Ancak yasak konuluncaya kadar bu kapakçıkların Türkiye genelinde 500 hastaya takıldığı ortaya çıktı.

Ege’deki iki hastanın komaya girmesinin ardından hastaneler harekete geçti. İzlemeye alınan iki hastanın kalp kapakçıklarında sorun saptanması üzerine hastalar yeniden ameliyata alındı. Bölgede aynı ameliyatı olan 150 kişi de kontrol için hastanelere çağrıldı.

Uzmanlar, standartlara uymayan tıbbi malzeme ithallerinin durdurulması gerektiğini savunuyor.

Türkiye’de özellikle Uzakdoğu ve Brezilya’dan gelen kalitesi tartışmalı çok sayıda ürün bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu malzemelerin sıkı bir denetimden geçirilmesini istiyor.