Genel SağlıkHABERLER

BIÇAK PARASI YASAK

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Hasta bıçak parası diye bir şey ödemek zorunda değil, zorla isteyeni bize bildirsinler” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Antalya Manavgat’ta 81 ilin sağlık müdürleriyle yaptığı toplantıdan sonra Antalya Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulundu.

Başhekim Arif Bulut’tan bilgi alan Bakan Akdağ, Manavgat’ta yapılan toplantıda alınan kararlar hakkında açıklamalar yaptı. Recep Akdağ, “İl sağlık müdürlerine çalışma prensiplerimizi ilk kez bu toplantıda anlattık.

Sağlık sistemindeki yaraları, problemleri ele aldık. Bunun başında hasta-hekim arasındaki para ilişkisi geliyor. Bu ilişkinin sonlandırılması konusunda kararlıyız. İl müdürlerinin görüşünü aldık. Kendilerinden maddi talepte bulunulduğunda hastaların bunu karşılaması doğru değil. Böyle bir durumda hastalar başhekimlere, il sağlık müdürlüklerine, valiliğe ve bakanlığımıza müracaat etsinler.

Halk arasında bıçak parası diye bir tabir var. Bunu konuşmanın zamanı geldi. Hasta, böyle bir ödeme yapmak zorunda değil. Tüm bunları söylerken, yıllarını hastalara adayan hekimleri dışarıda tutuyorum. Hekimlik fedakarlık gerektiren bir iştir” dedi.

“hasta hekimini kendi tercih edecek”

Bakan Akdağ, hekimlerin döner sermayeden alacakları payın da bundan sonra performans kriterlerine göre belirleneceğini açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu konuda Bolu’yu pilot bölge seçtiklerini belirterek, bu uygulamayı tüm Türkiye’de yaygınlaştıracaklarını söyledi. Akdağ, “Uygulama ile hasta hekimini kendisi tercih edecek.

Kim kaç kişiyi muayene etmiş, ameliyat etmiş bakılacak. O günkü performansına göre döner sermaye katkı primi alacak. Muayenehanesi olmayan, sadece kamuda çalışanın katsayısı daha yüksek olacak. Böylece kamuda çalışmayı özendireceğiz” diye konuştu. Bakan Akdağ, hekimlerde mecburi hizmetin kaldırılması konusunda son aşamaya gelindiğini söyledi.