Genel SağlıkHABERLER

SİGARA, YARARLI KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Sigaranın vücuttaki yararlı kolesterol seviyesini düşürüp, zararlı kolesterolü artırdığına dikkat çekiliyor…

Tıp dünyası her geçen gün sigaranın vücuda verdiği bir başka zararı ortaya çıkarıyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kalp Damar Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yeniterzi, sigara kullanımının vücutta yararlı kolesterol seviyesini düşürerek, zararlı kolesterol seviyesini artırdığını söyledi.

Prof. Dr. Yeniterzi, toplumda oldukça yaygın olan sigara içme alışkanlığının birçok zararının yanında kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığını ifade etti.

Sigara ve damar sertliği ilişkisinin boyun atar damarları üzerinde yapılan çalışmalarla incelendiğini belirten Prof. Dr. Yeniterzi, sonuçta damar içi kalınlaşmanın aktif içicilerde yüzde 50, pasif içicilerde yüzde 20 oranında arttığının tespit edildiğini söyledi.

Damar sertliğine gidişi hızlandıran sigaranın oluşturduğu risklerin saymakla bitmeyeceğini kaydeden Prof. Dr. Yeniterzi, ”Tütün kullanımı yararlı kolesterol düzeyini düşürürken, zararlı kolesterolü yükseltmektedir. Bu yönüyle kalp damar hastalıkları riskini ve bu hastalıklardan ölüm oranının iki kat artmasına neden olmaktadır” dedi.

Sigaranın, kalp damar hastalıklarında risk faktörlerinin etkisini artırarak, akut kalp damar tıkanmasında önemli rol oynadığını belirten Prof. Dr. Yeniterzi, bu zararlı alışkanlığın, kandaki pıhtılaşma özelliğinin bozulmasına neden olacak etkileri doğurduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yeniterzi, sigara kullanımının by-pass sonrasında da devam etmesinin damarda kanın pıhtılaşmasının ve ölüm riskini yükselteceğini sözlerine ekledi.