Genel SağlıkHABERLER

OBURLUK GENİ BULUNDU

Oburluğun, açlığın kontrol altına alınması hap tedavisiyle mümkün olabilir mi?

Zürich kentin’de bulunan Hirslanden Kliniğinde yapılan araştırma, “oburluğun sanıldığının aksine irade eksikliğinden değil, gen mutasyonundan kaynaklanan fizyolojik problem olduğunu ve ırsi olarak bulaştığını” ortaya koydu.

New England Journal of Medicine’de yayımlanan makalede obesitenin “melanocortin 4 receptor” olarak bilinen gene bağlı olduğu yazıldı. Bu genin ürettiği protein beyinde açlık hissini dengeleyen ‘hypothalamus’u uyarmakla görevli. Genin proteini üretmekteki yetersizliği, beynin açlık hissi vermesine, dolayısıyla da kişinin yemeğe yönelmesine yol açıyor.

Araştırmada kullanılan 469 obez kişinin (tümü beyaz erkekler olmak üzere), gen mutasyonlu olan yüzde 25’inde oburluk mutasyonsuz olanlara göre yüzde 100 yüksek bulundu.

Cambridge Üniversite’sinden Dr. Stephen O’Rahilly, 18 yaş altı obez çocuklarla yaptığı kendi araştırmalarının da son gelişmelerle örtüştüğünü belirtti. Boston Massachusetts General Hospital diyabet uzmanı Dr. Joel Habener de, aynı dergide yayımlanan makalesinde “genetik mutasyona dair bulguların ciddiye alınması gerektiğini” yazdı.