Genel SağlıkHABERLER

ENERJİ KAYNAĞI BAL

Bal, arıların çeşitli bitkilerden topladıkları özsulardan ürettikleri, kıvamlı,stabil, bol enerji veren ve aynı zamanda şifa verici özellikleri olan, besin değeri yüksek, tümüyle doğal bir gıda maddesi.

Belki çocukken bazılarımız burun büktük, ama geçen yıllar balın ne kadar faydalı bir besin maddesi olduğunu ortaya koydu. Bal artık sadece lezzetli olduğu için değil, sağlıklı olduğu için de tercih ediliyor…

Belki çocukken bazılarımız burun büktük, ama geçen yıllar balın ne kadar faydalı bir besin maddesi olduğunu ortaya koydu. Bal artık sadece lezzetli olduğu için değil, sağlıklı olduğu için de tercih ediliyor…

Bir besin maddesi olarak sofralarımızda önemli bir yere sahip olan balın enerji değeri son derece yüksek. 100 gram bal, yaklaşık 325 kalori sağlar. Balın enerji değeri, içeriğinde bulunan yüksek dozda üzüm şekeri (dekstroz) ve meyve şekerinden (levüloz) gelir. Bal ayrıca kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, kükürt, iyot gibi mineraller ve pantotenik asit, B1, B2, B6, C ve K vitamini gibi enzimlerle zengin bir yapıya sahiptir.

Toplandığı bitkilere göre renk, koku ve lezzet farklılığı gösteren balın üretiminin 4 bin yıl öncelere dayandığı düşünülüyor. Mısır’da Firavun mezarları içerisinde çömlek kaplarda bulunan baldan kutsal kitaplarda da bahsedilmiş.

KRİSTALLEŞME
Her ne kadar sofralarda her zaman önemli bir yere sahip olsa da bal halkımız tarafından çok da iyi tanınan bir besin maddesi değil. Buna en önemli örnek olarak balın şekerlenmesi şeklinde adlandırdığımız kristalleşmeyi gösterebiliriz. Çiçek balı doğal ve saf olduğunda kristalleşir. Bu olay tamamen balın doğallığından kaynaklanır. Kristalleşmeye neden olansa balın içerisinde bulunan ve polen adı verilen çiçek tozlarıdır. Yurt dışında bal doğal yani kristalize haliyle tüketilir çünkü bütün gıda maddeleri doğal olduğunda faydalıdır. Her saf ve doğal çiçek balı bir süre sonra kristalleşir.

Ancak çam, kestane, bögürtlen gibi salgı ballarında polen bulunmadığından kristalleşme de olmaz. Bilim adamları ve beslenme uzmanları ise balın çeşitli bitki ve tohumlarla karıştırıldığında daha faydalı olduğunu vurguluyorlar.

500 HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Öte yandan balın, pek çok hastalıkta koruyucu ve tedavi edici etkileri olduğu da, tıp uzmanarınca kabul edilmekte. Uzmanlar balın, yaklaşık 500 hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanıldığında, etkili olduğunu ifade ediyorlar.

BAL NELERE İYİ GELİR?

Adale ağrıları, titremesi, uyuşmasının giderilmesine,

Ağrı ve sancıların giderilmesine,

Ağız yaralarının iyileştirilmesine,

Akciğer hastalıklarının iyileştirilmesine,

Bademcik iltihabının yok edilmesine,

Bağırsak gazının, iltihabının giderilmesine,

Baş, göğüs, karın ağrılarının giderilmesine,

Baş dönmesinin giderilmesine,

Bel ağrılarının giderilmesine,

Beyin hastalıklarının iyileşmesine, felç ve sinir hastalıklarını gidermede,

Cilt bozukluğunu, lekelerini gidermeye,

Cinsel gücü artırmaya,

Damar sertliğine, damar tıkanıklığını yok etmeye,

Gözleri güçlendirmeye,

Halsizliğin giderilmesine

Hazmı kolaylaştırmaya,

Hafızayı güçlendirmeye,

İştah açmaya,

Kabızlığın iyileştirilmesine,

Kalp çarpıntısını gidermeye,

Kanın temizlenmesine,

Kemiklerin kuvvetlenmesine,

Nezle ve grip hastalığının tedavisine,

Öksürüğün, nefes darlığının, astım hastalığının tedavisine,

Romatizma ve siyatiğin tedavisine,

Sarılık hastalığının iyileştirilmesine,

Sedef hastalığının giderilmesine.

Kaynak: Çay Kahve İçecek dergisi