Genel SağlıkHABERLER

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESLENME

Uzmanlar günde 5 gramdan az tuz ve günde en az 400 gram sebze-meyve yenilmesini öneriyorlar.

Sağlıklı bir yaşam için, doymamış yağ ve şeker oranı yüksek besinlerin daha az tüketilmesi öneriliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, beslenme ve kronik hastalıklar hakkında bağımsız uzmanlar raporu yayınlandı. Uzman bir ekip tarafından kaleme alınan rapor, her yıl daha da ölümcül olan kronik hastalıklarla mücadelede hükümetlere yardım etmek için beslenme ve fiziksel egzersiz konularında yeni öneriler getirmeyi hedefliyor.

Rapora göre, kalp ve damar hastalıklarını, kanseri, diyabeti ve obeziteyi (aşırı şişmanlık) önlemek için, daha az doymuş yağ, şeker, tuz; daha çok meyve, sebze ve fiziksel egzersiz gerekiyor.

Aktif bir hayat tarzı için, doymuş yağ ve şeker oranı yüksek besinleri daha az, meyve ve sebzeyi daha çok tüketmek, kronik hastalıklarla mücadelede de en etkili yollardan biri olarak açıklanıyor.

ÖNERİLER

Kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet, obezite gibi kronik hastalıkların dünyada hızla arttığı belirtilen raporda, günlük beslenme şekillerini değiştirme ve enerji harcamayı artırma yolları hakkında şunlar öneriliyor:

Doymamış yağ ve şeker oranı yüksek besinleri daha az tüketin.

Günde 5 gramdan az tuz, günde 400 gramdan fazla sebze-meyve tüketin.

Her gün en az bir saat orta yoğunlukta fiziksel hareket yapın.

Günlük enerji tüketimi harcanabilen enerji miktarıyla oranlı olsun.

Enerji içeren besinler kiloya yol açar, özellikle öğün öncesi yenilen yemeklerde, hazır yemeklerde ve içeceklerde büyük miktarda bulunan doymamış yağ, şeker ve tuz tüketimini kontrol edin.

Yağ ve sıvıyağın kalitesi ve emilmiş tuz miktarı, felç ve kalp krizi gibi hastalıkların ortaya çıkmasında etkilidir. Bu nedenle günlük enerji depolamada yağ miktarı yüzde 15-30’u geçmesin, doymuş yağ ise bu oranın yüzde 10’undan az olsun.

Karbonhidratlar günlük beslenmenin yüzde 55-75’ini geçmesin, şeker de bu oranın yüzde 10’unu oluştursun.

Proteinler, günlük kalori payının yüzde 10-15’i arasında olsun.