Genel SağlıkHABERLER

BAKMAYIN ‘SAĞLIKLI’ GÖRÜNDÜĞÜNE

Psikolojik bir rahatsız olan “bipolar bozukluk”, sıradışı belirtiler veriyor.

Tıp dilinde “bipolar bozukluk” olarak adlandırılan psikolojik rahatsızlığı bulunanların, son derece neşeli, keyifli ve dost canlısı göründüğü, ancak hastalığın sinsice ilerlediği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabalim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Özpoyraz, bipolar bozukluğun, temelde duygusal yaşamı etkileyen ve davranışları bozan bir psikolojik rahatsızlık olduğunu söyledi. Özpoyraz, ailevi sorunlar, sıkıntı, kaygı ya da kişinin huzursuzluğuna neden olacak başka etkenlerden kaynaklanan ve temel özelliği, nöbetler halinde gelen manik devreler olan bipolar bozukluğun, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu bildirdi.

BELİRTİLERİ

Özpoyraz, hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı: “Hasta, kendisini çok iyi hisseder, mutlu ve keyiflidir, gücünün yetmediği işleri yapmaya yeltenir. Olmadık yerlerde şarkı türkü söyleyip, oynayabilir. Bazen büyük güçleri olduğunu ve yeni icatlar yaptığını iddia edebilir. Bazen de kendisini evliya, peygamber veya çok yüksek biri gibi düşünebilir. Bencilliği artar, hafızası güçlenmiştir. Aşırı neşelidir, etrafını da güldürür, olmadık yerde açık-saçık şakalar yapabilir. Kolayca dostluk kurar, fakat bunlar yüzeyseldir. Taşkınlık, aşırı sinirlilik, özellikle karşı çıkılırsa saldırgan davranışlar gösterebilir. Çok fazla ve yüksek sesle konuşur. Kolay kolay susmaz. Düşünceleri hızlıdır, bir konudan ilgisiz bir diğerine atlar. Ülke sorunlarını çözme iddiaları olabilir.”

Prof. Dr. Özpoyraz, “iki uçlu hastalık” olarak da bilinen bu rahatsızlıkta, birkaç belirtinin birarada görülebileceğini de belirterek, “Bu kişiler, uygunsuz cinsel davranışlar gösterebilir. Bir-iki saatlik uykuyla günlerce ayakta kalabilir” dedi.

“TEDAVİ EDİLMEZSE, AĞRI DEPRESYONLAR OLUR”

Belirtilerin 1 haftadan fazla sürmesi halinde mutlaka bir psikiyatriste başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özpoyraz, hastalığın, kişinin tüm yaşantısını ve çevresini olumsuz etkileyebileceğini anlattı.

Hastaların, çoğunlukla hasta olduklarını kabul etmediklerini, bu yüzden ilaç almayı da reddedebileceklerini belirten Özpoyraz, “Bu durumdaki hastalar, nazikçe ikna edilmeye çalışılmalı. Çevresine zarar verme eğilimi varsa, mutlaka hekime götürülmeli” dedi.

Prof. Dr. Özpoyraz, bipolar hastalığın, her 100 kişiden 1’inde, aynı oranda ve çoğunlukla da 20-25 yaşlarında görüldüğünü söyledi. İlaç uygulaması ve terapilerden olumlu sonuçlar aldıklarını ifade eden Özpoyraz, hastalık tedavi edilmediği takdirde, ilerleyen dönemlerde ağır depresyonlara neden olacağını ve başarı oranının da düşeceğini söyledi.

Özpoyraz, hastalığın tekrarlanabildiğine de dikkati çekerek, tedavinin birden kesilmemesi ve hastanın uzun süre kontrol altında tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.