Genel SağlıkHABERLER

‘OBEZİTE BERABERİNDE YENİ HASTALIKLARI GETİRİYOR’”

Endokrinolog Prof. Dr. Jarl Torgerson, obezite hastalarında uzun dönemde küçük kilo kayıplarının bile önemli etkileri bulunduğunu bildirdi.

Şişmanlığın bizzat kendisinin risk faktörü olduğunu belirten Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Üstün Korugan, “şişmanlık diyabet, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi hastalıkları yaratır” dedi.

Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği tarafından düzenlenen “Obezite’de yeni ufuklar” sempozyumu kapsamında yapılan basın toplantısında konuşan İsveç Göteborg Sahlgrenska Üniversitesi’nden endokrinolog Prof. Dr. Jarl Torgerson, obezitenin dünyanın her tarafında hızlı biçimde arttığını, bunun da beraberinde tip 2 diyabeti getirdiğini söyledi.

Konuşmasında bir anti obezite ilacının sonuçlarını görmek için 22 sağlık kuruluşuyla, 3 bin 300 hastayı kapsayan ve 4 yıl süren XENDOS araştırması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Torgerson, bu süre sonunda sadece diyet ve egzersiz uygulananlarda kilo kaybının 4, bunlara ilave olarak ilaç verilenlerde ise 7 olduğunu söyledi. İkisi arasındaki 3 kiloluk farkın bile ikinci grupta yer alan hastalarda tip 2 diyabet riskini yüzde 37 azalttığını vurgulayan Prof. Dr. Torgerson, “Uzun dönemde küçük kilo kayıplarının bile önemli etkileri oluyor. Toplum sağlığı için ufak tefek kilo kaybı önemlidir. Ancak obezite kronik bir hastalık olduğu için bu kilo kaybının uzun süre devam etmesi ve bunun muhafaza edilmesi gerekir” diye konuştu.

OBEZİTE BİR HASTALIK

Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Üstün Korugan da, obezitenin bir hastalık olduğunu ve bu kişilerin çok azının tümüyle sağlıklı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Korugan, “Şişmanlığın bizzat kendisi risk faktörüdür. Diyabet, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi hastalıkları bizzat yaratır” dedi.