Genel SağlıkHABERLER

EN FAZLA ELİMİZDEN YARALANIYORUZ

Türkiye’de travmalarda yüzde 40, iş kazalarında yüzde 60 oranında el yaralanmaları görüldüğü bildirildi.

Doç. Dr. Sait Ada, kaza ve yaralanmada görülen uzuv kopmalarında ilk altı saatin kritik bir süreç olduğunu kaydetti. Kopan uzvun, su ve alkol içinde taşınmasının yanlış olduğunu hatırlatan Ada, “Kopan parça buz dolu naylon torbaya konulmalı. Buz dolu torbanın ikinci bir naylon torbaya konularak ağzı sıkıca bağlanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır” dedi.

El Microcerrahi, Ortopedi ve Travmatoloji Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sait Ada, Türkiye’de travmatolojik yaralanmalara karşı kurulan ilkyardım hastanelerinde “istenen başarının sağlanamadığını” belirtti. Evde, işte, trafik kazalarında yaşanan travmalar ile genel yaralanmalarda anında müdahalenin önemli olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ada, “Sağlık Bakanlığı, kaza ve yaralanmalara anında müdahale etmek için Ankara ve İzmir’de trafik hastaneleri adı altında birkaç kez deneme yaptı, ama daha sonra bunlar devlet hastanelerine dönüştü” dedi. “Travmatolojik örgütlenmeyi başaramadık” diye Doç. Dr. Ada, şunları söyledi:

UZUV KOPMALARI

“Türkiye’de travmalarda yüzde 40 el, yüzde 30 bacak, diz, ayak, yüzde 10 hem el hem de bacak yaralanmaları yaşanıyor. Yüzde 20 oranında da baş, boyun travmaları görülüyor. İş kazalarında ise el yaralanmaları yüzde 60-70’lere yükseliyor. Kaza ve yaralanmada acil tedavisi çok önem taşıyor. Uzuv kopmalarında ilk altı saat kritik süreçtir. Bu süreçte mutlaka uzman kişilerce müdahale edilmeli, damarlar dikilmelidir.”

Başhekim Ada, kopan parmak veya elin, 12-24 saat içinde kas dokusuna uygun soğuk zincirinde taşınmasıyla yeniden işlevine kavuşabileceğini söyledi. Kopan uzvun, su ve alkol içinde taşınmasının yanlış olduğunu, “şişme ve deformasyona” uğradığını hatırlatan Ada, “Kopan parça mutlaka soğuk zinciri içinde taşınmalıdır. Basit yöntemle nemli bir beze sarılan kopan uzuv, naylon torbaya konulmalı. Torba, buz dolu ikinci bir torbanın içine konarak ağzı sıkıca bağlanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır” dedi.

Doç. Dr. Ada, kopan uzvun ameliyatı sonrasında uzun süren rehabilitasyonla eski özelliğine kavuşmasının önemli olduğunu, fizik tedavinin yanı sıra psikolojik destek uygulanması gerektiğini de dile getirdi.