Genel SağlıkHABERLER

MASA BAŞINDAN AĞRILARLA KALKMAYIN

Oturuş biçimi, mobilya ve ışığın özelliği bel, kol sırt, baş, omuz ve göz ağrılarına neden olabiliyor.

Masa veya bilgisayar başında 45 dakikadan fazla kalmayın. Yumuşama ve esneme egzersizleri yapıp, gözlerinizi dinlendirin. Yazarken ya da bilgisayarın faresini kullanırken kendinizi sıkmadan rahat, dik ya da hafif eğimli durun. Gerekiyorsa sırtı destekleyecek yastık kullanın. Bacak bacak üstüne atmak yerine ayakları sarkıtın ve iki ayağın yere basmasını sağlayın.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Görpelioğlu, ofiste çalışanların çalışma şartları nedeniyle uzun süre masa başında veya bilgisayar başında kaldıklarını ifade ederek, bunun bazı olumsuz yanları bulunduğunu belirtti. Bütün işlerin masada yapıldığı hatta yemeğin bile masadan kalkmadan yenildiğine dikkat çeken Görpelioğlu, “Ofiste çalışanların oturuş biçimi, mobilya ve ışığın özelliği bel, kol sırt, baş, omuz ve göz ağrılarına neden olabiliyor” dedi. Bu tür rahatsızlıkların yaşanmaması için kol, sırt, ayak, bel gibi organların kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Görpelioğlu, şu önerilerde bulundu:

OTURUŞ BİÇİMİ

“Kollar, rahat durulduğunda dirsekler 90 derecelik açı yapmalı, kolun dirsekle bilek arasındaki kısmı yere paralel olmalıdır. Dik oturmalı, arkası ayarlanabilen koltuk kullanmalı, koltuğu fazla yatırmamalıdır. Ayaklar için zemin düz olmalı, ayaklar yere değmelidir. Kafanızı rahat ve omurganıza uygun tutun. Öne arkaya çok fazla eğilmeyin. Ayarlanabilir koltuğunuzu kalçanız dizinizden birazcık yüksekte olacak şekilde ayarlayın. Koltuğunuz öyle büyük olmalı ki sırtınız koltuğa yaslı iken dizinizin arkası sandalyeye dayanmamalı. Yazarken ya da bilgisayarın faresini kullanırken kendinizi sıkmadan rahat, dik ya da hafif eğimli durun. Bileklerinizi klavye üzerinde dinlendirmeyin.”

MOBİLYA VE IŞIK

Sandalyenin ayarlanabilir olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Görpelioğlu, şöyle devam etti:

“Özellikle oturduğunuz kısmın yukarı, aşağıya oynayabilir, sırtınızı dayadığınız bölümün ise öne arkaya eğilebilir olmasına dikkat edin. Masanızın yüksekliği ile klavye rafı ayarlanabilmeli. Klavye dirseklerden az aşağıda olmalı. Klavye düz ve size göre hafif eğik olmalıdır. Kağıdı koyduğunuz tutacağın ekrana yakın olması gerekir. En az göz, boyun ve omuz hareketi ile görünebiliyor olması gerekir. Çok fazla kağıttan bilgisayara veri giren kişilerin ekranın yanına takılan kağıt tutacaklarını kullanmaları tavsiye edilir. Yüksek görüş açısı okumayı kolaylaştırır. Herşeyden önce yeterli ışık olmasına dikkat edilmelidir. İdeal olan ekranı karşınıza aldığınızda sağınızda cam olmamasıdır. Bu parlamayı engeller. Parlak ekran görüş alanınızı sınırlar ve göze zarar verir. Bilgisayarın faresi ve telefon çok uzakta olmamalı, eğer telefonla çok sık konuşuluyorsa kulaklıklı telefon kullanılmalıdır. Ekran ve ekran filtresi iyi temizlenmelidir. Masa veya bilgisayar başında 45 dakikadan fazla kalmayın. Mola vererek başka şeylerle ilgilenin. Kaslarınızı esnetip, gözlerinizi dinlendirin.”

AĞRILARLA BAŞETMEK

Prof. Dr. Görpelioğlu, kişinin baş ağrısına, kas gerginliği ve görüş alanının az olması neden olabildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu durumda yumuşama ve esneme hareketleri yapılmalı. Kondisyon zayıflığı, asabiyet ve gerginlik, öne eğik duruş bozukluğu omuz ağrıları yaratabilir. Esneme egzersizi yapmak ve beden duruşunu düzeltmek gerekir. Üst sırt ağrısının sebebi de kondisyon zayıflığı, düzgün duruş eksikliği de gerginlik yaratabilir. Bu durumda koltuğu ayarlamak gerekir. Alt sırt ağrısı, kambur oturmaktan kaynaklanır. Sırtı destekleyecek yastık kullanılmalı, yumuşama ve esnetme egzersizi yapmalı. Bacaklarda uyuşukluk, bacak bacak üstüne atmaktan olabilir. Dolaşımı engellememek için ayakları sarkıtmak ve iki ayağın yere basmasını sağlamak gerekir. Klavyeye fazla sert vurmak parmak ucu ağrısı yapabilir. El başparmağı ile bilek arasındaki uyuşukluk, klavyeyi kullanırken başparmağı havada tutmaktan kaynaklanabilir.”