Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİ

Türkiye’de 16 bin çocuk arasında yapılan araştırmada, istismara uğrama oranının yüzde 33 olduğu belirlendi.

Adli Tıp Kurumu Başkanlığı ve UNICEF’in düzenlediği seminerde, 70’e yakın adli tıp uzmanı, hukukçu, çocuk psikiyatrist, pediatrist, jinekolog, çocuk cerrahı ve çocuk doktoru, fiziksel, cinsel ve duygusal istismara uğramış çocuklarla görüşme ilkeleri, hukuksal boyutu, adli değerlendirme ve rehabilitasyon süreci konusunda bilgilendirilecek.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt, Nevşehir Kapadokya Dedeman Otel’de başlayan seminerde yaptığı konuşmada, günümüzde çocukların da yetişkinler gibi uygar, siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik haklardan yararlanması gerektiğini belirterek, son yıllarda bu alanda çalışmalar yapıldığını kaydetti. Kurt, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 2 Eylül 1990 tarihinde uluslararası statüye kavuştuğunu anımsatarak, bu sözleşmenin, çocuklara yönelik tutum ve davranışlara ilişkin evrensel standartları derleyip, tek bir hukuk metninde toplayan ve bağlayıcı olan ilk belge niteliği taşıdığını belirtti.

Türkiye’deki çalışmalar yeni

Çocukların karşı karşıya kaldıkları istismarların genellikle fiziksel, cinsel, duygusal alanlarda meydana geldiğini ifade eden Kurt, dünyada 100 yıllık geçmişi bulunan istismara yönelik çalışmaların, Türkiye’de oldukça yeni olduğunu bildirdi. Bugüne kadar gerek kayıtların yetersizliği ve gerekse akademik olarak bu tür çalışmaların yapılmamış olmasının, Türkiye’deki rakamsal verilerin tam olarak ortaya konulmasını zorlaştırdığına dikkat çeken Kurt, özellikle son yıllarda çocuklara yönelik istismar ve ihmalle ilgili etkin çalışmalar yapıldığını söyledi. Kurt, Türkiye’de 16 bin çocuk arasında yapılan araştırmada, çocukların istismara uğrama oranının yüzde 33 olarak belirlendiğini söyledi.

Kişilerin bilinçlendirilmesi

UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney de, Adli Tıp Kurumu ile UNICEF’in işbirliğinde sürdürülen projenin, Türkiye’deki istismar ve ihmale uğramış çocukların gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik olarak uygulamaya konulduğunu belirtti. Çocuk istismarı ve ihmalinin giderek artan bir konu olduğunu dile getiren McLoughney, kişilerin bu konuda bilinçlendirilmesi ile istismar ve ihmale yönelik saptamaların daha net şekilde ortaya konduğunu kaydetti.

McLoughney, projede ayrıca, çocukların yaşadıkları travmayı daha çabuk atlatmalarının hedeflendiğini de bildirdi. Seminerde, üniversite, devlet, SSK hastaneleri ile çeşitli kurumlardan 70’e yakın adli tıp uzmanı, hukukçu, çocuk psikiyatrist, pediatrist, jinekolog, çocuk cerrahı ve çocuk doktoru, çocuklarda fiziksel, cinsel ve duygusal istismarın yanı sıra, istismara uğramış çocuklarla görüşme ilkeleri, hukuksal boyutu, adli değerlendirme ve rehabilitasyon sürecine katılan kuruluşlar ve uygulamaları konularında bilgilendirilecek.

Kaynak : NTVMSNBC