Genel SağlıkHABERLER

‘GİZEMLİ ZATÜRRE’ YAYILIYOR

Dünya yeni bir virüs tehlikesi ile karşı karşıya… İnsanoğlunu çaresizliğe sürekleyen bu virisün adı: SARS, yani akut solunum yolu yetersizliği, anlaşılır tabirle ise “gizemli zatürre”. Virüs seyahatler yolu ile hızla yayılıyor.

Sağlık Bakanlığı, gizemli zatürree olarak bilinen akut solunum yetmezliği sendromu (SARS) ile ilgili şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir vaka bildirimi bulunmadığını belirterek, vücut ısısının 38 derece ve üzerine çıkması, balgamsız kuru öksürük, kas ağrısı şikayetleri olması durumunda en yakın sağlık birimine başvurulmasını istedi.

Virüs erken teşhis edilmezse öldürücü. Hastalığa yakalananlar arasındaki ölüm oranı yüzde 3 ile 5 oranında. Güneydoğu’da ortaya çıktı ve seyahatler yoluyla hızla yayıldı. Şu anda 12 ülkede yaklaşık 1900 kişiye bulaştı. “Gizemli zatürre’nin”, toplam 75 kişinin ölümüne yol açtığı belirtiliyor.

Dünya onu “gizemli zatürre” olarak tanıdı. Tıp dilinde ise “şiddetli akut solunum yetersizliği sendromu” diye tanımlanıyor. Çin, Singapur, Vietnam, Tayland gibi ülkelerde, 1 Şubat 2003’ten sonra ortaya çıkan ve yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık gibi semptomlarla seyreden hastalığın insanoğlunu çaresiz bırakan yönü ise yayılma hızı. Eboladan bile hızlı yayılan virüs, daha şimdiden tüm dünyada panik yarattı. Virüsün ortaya çıktığı yer Çin, ancak kısa sürede 12 ülkeye daha yayıldı. Özellikle Singapur’da tam bir panik havası yaşanıyor. Ülkede 4 kişinin ölmesi ve 92 kişinin da hasta olması nedeniyle bütün okullar belirsiz bir tarihe kadar kapatıldı. Hastalığın Çin’den seyahatlar yoluyla dünyaya yayılması nedeniyle gözler uçak yolcularına çevrildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, American Airlines firmasına ait bir uçak, Kaliforniya eyaletindeki San Jose havaalanına inişinde karantina altına alındı. 200 kişinin bulunduğu uçak, yolcuların dördünde “gizemli zatürree” belirtileri görüldüğü gerekçesiyle saatlerce bekletildi. Fakat daha sonra, bunun yanlış bilgi olduğu anlaşıldı ve karantina kaldırıldı.

WHO, SARS NEDENİYLE SEYAHAT UYARISI YAPTI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk kez savaş olmayan bir bölge için, gizemli zatürree SARS nedeniyle turistlere seyahat etmeme uyarısında bulundu.

WHO uzmanı David Heyman, Cenevre’de yaptığı açıklamada, turistlere ve işadamlarına, Hong Kong ve Çin’in güneyindeki Guangdong bölgesine yapacakları seyahatleri ertelemelerini önerdi. SARS hastalığının insanlara doğrudan temasla geçmemesinin de olasılıklar dahilinde olduğunu belirten Heyman, “Hastalık çevreyle ilgili, ama ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz” dedi.

Hastalığın su, atık su sistemi ve havayla bulaşma olasılığı bulunduğunu kaydeden Heyman, buna işaret olarak, hastalığın Hong Kong’daki bir binada bütün yaşayanlara bulaşmasını gösterdi.

SARS VİRÜSÜNE KARŞI TÜRKİYE DE ALARMDA

Atatürk Havalimanında sağlık görevlileri tarafından olağanüstü önlemler alınıyor.. Hong Kong ve Singapur’dan gelen uçaklar virüslü yolcu bulunması ihtimaline karşılık tek tek kontrol ediliyor. Yaklaşık 10 gündür süren denetimlerde henüz virüslü bir yolcuya rastlanmadı.

Türkiye’de SARS ile ilgili herhangi bir vaka bildirimi yok

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Uzak Doğu’daki bazı ülkelerde, 38 dereceden yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürük, iştahsızlık gibi semptomlarla seyreden akut solunum yetersizliği sendromu (SARS) ile ilgili şu ana kadar Türkiye’de vaka bildirimi bulunmadığı belirtildi.

Ancak Türkiye’de seyahat ilişkili olarak SARS’ın görülme ihtimali göz önüne alınarak sağlık kuruluşlarının bilgilendirildiği ifade edilen açıklamada, SARS şüpheli bir hasta ile karşılaşılması durumunda ivedi olarak il sağlık müdürlüklerine ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne haber verilmesi istenerek, bu konuya ilgili gerekli yazışmaların yapıldığı bildirildi.

75 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ağır griple aynı belirtilere sahip SARS, öksürük ve nefes darlığıyla kendini gösteriyor. Erken teşhis edilmezse kısa zamanda ölüme sebep olabiliyor. Hastalığın kendine özgü bir tedavisi yok. Daha şimdiden 12 ülkeye yayılan hastalık 1900 kişiye bulaştı ve 75 kişi hayatını kaybetti.

UZAKDOĞU EKONOMİSİNİ DE VURDU

Virüs Uzakdoğu borsalarına da darbe vurdu. Hastalığın seyahat nedeniyle bulaşması turizm endüstrisini alt üst etti. Uzakdoğu ekonomisinin iki kalbinde, Singapur ve Hong Kong’da borsalar düşmeye başladı.

Dünya Ekenomik Forumu’nun Çin toplantısı da ertelendi.

Gizemli zatürre (SARS)

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri ve SARS ile ilgili bilinmesi gerekenler şöyle sıralandı.

BELİRTİLERİ

SARS ile ilgili şüpheli vaka olarak kabul edilenlerde şu belirtiler görülüyor:

38 dereceden yüksek ateş,

Baş ağrısı, kas güçsüzlüğü, iştah kaybı, titreme,

Balgamsız kuru öksürük, kısa aralıklarla soluk alıp verme veya solunum zorluğu semptomlarından bir ya da bir kaçının olması,

Semptomların ortaya çıktığı 10 gün içinde, SARS tanısı konan kişi ile yakın temasta bulunulması,

Semptomların ortaya çıktığı 10 gün içinde, vakaların yayıldığı rapor edildiği bölgeye yolculuk edilmesi,

Pnömoni veya solunumsal sıkıntının bulunduğu akciğer röntgeni bulunan şüpheli vaka.

NASIL BULAŞIR?

Açıklamaya göre, bulaşıcı etmenin bir insandan diğerine bulaşması için virüsü taşıyan kişi ile yakın temasta bulunulması gerekiyor. Hastalık, damlacık şeklinde hava yoluyla bulaşıyor. Bu zamana kadar vakaların çoğunluğu SARS hastaları ile ilgilenen hastane çalışanları ile bu hastaların yakın akrabalarında ortaya çıktı. Yine de enfeksiyona neden olan enfekte unsurun miktarı belirlenemedi.

Grip hastalığından daha az bulaşıcı olan SARS’ın yayılmasında, uluslararası seyahatler en önemli etken olarak belirtiliyor. Ancak 29 Mart 2003 ile 1 Nisan 2003 tarihleri arasında bildirilen yeni vaka sayısında ciddi olarak düşme gözleniyor. Bu da hastalığın kontrol altına alınmakta olduğunu gösteriyor.

TEDAVİSİ

Bazı ilaçların denenmiş olmasına rağmen şu ana kadar tedavi için herhangi bir ilaç tavsiye edilmedi. Antibiyotikler hastalık için etkili olmazken, ancak başka bir enfeksiyonun hastalığa eklenmesi halinde antibiyotik tedavisi veriliyor.

Açıklamaya göre, Türkiye’de herhangi bir vaka bildirimi yapılmazken, hastalıkla ilgili Sağlık Bakanlığı Hudut Sahiller ve Sağlık Genel Müdürlüğü havaalanları ve diğer ülke gerişlerinde, hastalık belirtileri taşıyan kişilerin havaalanlarında tıbbi kontrollere alınması, gerekiyorsa hastane koşullarında araştırma yapılması konularında gerekli önlemleri aldı.

WHO, uluslararası seyahatlerin durdurulması veya kısıtlanmasına gerek görmezken, hastalık semptomlarına sahip SARS tanısı konmuş bir kişiyle yakın temasta bulunmuş kişilerin tıbbi kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede, vücut ısısının 38 derece ve üzerine çıkması, balgamsız kuru öksürük, kas ağrısı şikayetleri olması durumunda en yakın sağlık birimine başvurulması gerekiyor.

Daha fazla bilgi için:

www.edmus.info
www.cdc.gov
www.who.int